Lennon "gyanús" szimpátiái

- Kétlem, hogy Tony Blair kormánya katonai csapást mér az Egyesült Államokra, amiért kiadták ezeket a dokumentumokat - ironizált a The Los Angeles Timesnak Jon Wiener történész, miután negyedszázados vita után sikerült megkapnia az FBI John Lennonról vezetett dossziéjának utolsó tíz oldalát.

A Szövetségi Nyomozó Iroda végig arra hivatkozott: a titkos információk napvilágra kerülése politikai-gazdasági retorziókat váltana ki. Egy szövetségi bíróság végzése alapján azonban kiderült a nagy titok: Lennon teljesen ártalmatlan volt.

Az FBI "egy külföldi kormánytól" értesült arról, hogy a Beatles néhai tagja a hetvenes évek elején nem adott pénzt két ismerősének egy balos könyvesbolt nyitására. Egy másik dokumentum gyanúsnak találja Lennonnak a Red Mole (Vörös Kém) című londoni underground lapban megjelent interjúját, mert abban proletár származását hangsúlyozta, és együttérzést mutatott az elnyomottak és hátrányos helyzetűek iránt, sőt "éreztette", hogy szimpatizál egy trockista csoporttal. Lennont az FBI 1971-1972-ben szoros megfigyelés alatt tartotta, mert Nixon elnök szeretett volna ürügyet találni az Egyesült Államokból való kitiltására. Végül nem került elő bizonyíték arról, hogy Lennon csatlakozott volna bármilyen politikai mozgalomhoz.

A perben Wienert támogató Amerikai Polgárjogi Szövetség jogásza szerint a dosszié beteges kormányzati paranoiáról tanúskodik.

John Lennon - ahogy egy kubai képzõmûvész, Waldo Saavedra látja
John Lennon - ahogy egy kubai képzõmûvész, Waldo Saavedra látja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.