Türkménbasi magára hagyta népét

Huszonegy éves "ural-kodás" után váratlanul elhunyt Nyijazov elnök. Utódlása kérdéses a kőolajban és földgázban gazdag közép-ázsiai szovjet utódállamban.

A türkmének atyjának szívével együtt az élet is megállt Türkmenisztánban. A közép-ázsiai országot 21 éve irányító teljhatalmú vezető, Szaparmurat Nyijazov tegnap hajnalban, szívelégtelenségben halt meg - 66 éves korában.

Az állami televízió - amely képernyőjének sarkában évek óta a korlátlan időre kinevezett államfő arany sziluettje állt - gyászkeretben mutatta az ország nemzeti lobogóját és olvasta fel a Türkménbasi ("türkmének atyja") életrajzát. Jelentések szerint a hadsereg fokozott készültségben áll, az Üzbegisztánnal határos átkelőhelyeket pedig lezárták. Nem jelentek meg az újságok sem, országszerte levették az újévi díszeket és gyászlobogót húztak fel.

Bár a helyzet egyelőre nyugodt az ötmilliós országban, a külvilág bizonytalan abban, ki és hogyan fogja átvenni a hatalmat a Türkménbasi személyére szabott rendszerben. Számtalan intézmény, két város, a január hónap viseli a fővárosban 30 méteres aranyszoborba öntött Türkménbasi nevét. Egy másik hónapot anyjáról nevezett el, aki a "kenyér" szót is felváltotta a türkmén nyelvben.

A vezetői teendők ideiglenesen a miniszterelnök-helyettesre - Türkménbasi állam-, és kormányfő volt egyben -, Gurbanguli Berdimukhammedovra szálltak. A fogorvosból lett politikus a felelőse a vasárnapra tervezett temetési ceremóniának, a megbízatás utódjelöltséget is sejtet.

Türkmenisztán kétmilliárd tonna olaj- és húsztrillió köbméter földgázkészletével Oroszország után a legnagyobb tartalékokkal rendelkezik a FÁK-ban. Oroszország részben türkmén kutakból fedezi szállítási kötelezettségeit Ukrajna, valamint az Európai Unió felé.

Az alkotmány szerint két hónapon belül választásokat kell tartani. Államfőválasztás utoljára 1992-ben volt - Nyijazov egyedüli indulóként 99,5 százalékot kapott -, ám rá egy évre a parlament - amelynek mind az ötven képviselője a Nyijazov vezette kommunista utódpárt, a Türkmenisztáni Demokrata Párt tagja - meghosszabbította az államfő mandátumát. Egyúttal nekiajándékozta a Türkménbasi nevet.

A vezért szülőhelyén temetik el egy francia cég által 100 millió dollárért épített mecsetben, ahol a szüleinek hamvai is nyugszanak.

Nyijazov óriás portréja Asgabatban
Nyijazov óriás portréja Asgabatban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.