Téli passzivitásban a választók

Téli passzivitásba fordultak a választópolgárok, jelentős mértékben csökkent a politika iránti érdeklődés és a részvételi hajlandóság. A lakosság negatív hozzáállását mindkét nagy párt megszenvedte, az MSZP 3, a Fidesz 4 százaléknyi támogatót veszített.

A biztos pártválasztók körében nem folytatódott a támogatottsági olló hónapok óta történő zárulása, egy árnyalattal nagyobb lett a távolság a Fidesz és az MSZP között. Az év végére a Fidesz 28, az MSZP 22 százaléknyi szimpatizánst tudhat a háta mögött, az aktív választói körben pedig 52, illetve 35 százalék a rájuk szavazók aránya. Az MDF az év második felében utolérte, majd orrhosszal megelőzte az SZDSZ-t - áll a Szonda Ipsos decemberi fölmérésében.

2006-ot végigtekintve elmondhatjuk, hogy idén az MSZP-nek 1,5 milliós, a Fidesznek 1,8 milliós a "kemény magja", a minden körülmények között támogatást nyújtó szavazói csoport. Az idén ősszel több jele volt annak, hogy a választók averzióval viseltetnek a politika szereplőivel szemben. A közérzeti, közhangulati mutatók mélypontra kerülése, a politikusok iránti rokonszenv látványos apadása után most az aktivitási szint jelentős visszaesését regisztráltuk. Egyetlen hónap alatt 60-ról 50 százalékra esett a magukat biztos résztvevőnek tekintők aránya, s ez a gyors és nagy csökkenés példa nélküli. Jelentősen emelkedett a teljes mértékben passzív polgárok aránya (13-ról 20 százalékra), s így jelenleg 40 százalékos lett a politikától valamilyen ok miatt távolságot tartók csoportja. Utoljára másfél éve mutattak ekkora mértékű érdektelenséget a választók a pártok iránt. A mostani folyamat nem rétegspecifikus, a politikától való hátrálás a társadalom egészét érinti. Az elmúlt egy hónapban egyébként mind a Fidesz, mind az MSZP veszített táborából, s ezek a csökkenések levitték a pártokat az idei év támogatottsági minimumára.

A választások előtt a szocialistáknak 27-30, a Fidesznek 28-29 százalékos volt a tábora, tehát lényegében holtverseny volt közöttük. Májusban az MSZP a győzelem okán felé forduló új szavazókat megszerezve 34 százalékon állt, majd a gazdasági megszorítások bejelentését követően egyre fogytak a támogatók, a szeptemberi 22 százalékig.

Némi emelkedés után most decemberben ismét ezt a legalacsonyabb értéket láthatjuk a párt neve mellett. A Fidesz májustól augusztusig sok új hívet szerzett, 28-ról 35 százalékig jutott el. Az ősszel azonban lefelé mozdultak a párt mutatói, olyannyira, hogy megint 28 százalékon áll. A biztos pártválasztók körében áprilisig - és a választásokon is - szoros volt a két párt közötti verseny, május itt is az MSZP előnyét hozta, majd folyamatosan a Fidesz vezetett. A szocialisták eredményei ebben a körben 34 és 42 százalék között alakultak, a Fidesz 46 és 54 százalék között. 2006-ban hullámoztak a pártok támogatottságát jelző mérőszámok, szavazók százezrei kerültek hozzájuk, s mentek el tőlük. Az MSZP elmondhatja magáról, hogy a nyolcmillió választóból legkevesebb 1,8 millió szimpatizánsa volt, s ebből 1,5 millió erős elkötelezettségű. A Fidesznek egész évben rendelkezésére állt legalább 2,3 millió rokonszenvező, s 1,8 millió aktív szavazó.

Az SZDSZ-nek jelenleg kétszázalékos tábora van, az év nagy részében ennél jobban szerepelt, jellemzően 3 százaléknyi támogatója volt. Az MDF-nek a választásokat megelőzően 2, azt követően 3 és 4 százaléknyi szimpatizánsa volt. Ahogy most decemberben, az év második felében is megelőzték a szabad demokratákat. A biztos pártválasztók körében is ezt láthattuk: az MDF-nek rendre 4-5, az SZDSZ-nek 3-4 százalékos volt az eltökélt tábora.

Az adatfelvétel ideje: 2006. december 10-18. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.