Az utolsó esély

Ha valaki van annyira vakmerő, hogy az utolsó napokra, ne adj' isten huszonnegyedike délelőttre halasztja a karácsonyi ajándékvásárlást, nem sok jóra számíthat. Szinte egyetlen lehetősége bevenni magát a hipermarketekbe: ott egy helyen mindent beszerezhet. Elvileg.

Bár hiper és hiper között nagy különbség is lehet, lapunk két nagy áruházlánc budapesti egységében tett kísérleti, "last minute" bevásárló-körútja nem sok különbséggel kecsegtetett. Az Auchanban szinte fel sem tűnt, hogy közeleg a karácsony, míg a Tescóban legalább külön ajándékblokkal próbálkoznak. E szelekció elsősorban az édességre és az alkoholra koncentrál, de a különcségek iránt érdeklődők is találhatnak egy-két furcsaságot, mint például a rádióval kombinált bakelit lemezjátszót, amely csupán annyira bizalomgerjesztő, hogy még véletlenül sem játszanám le vele az Ossian együttes nagy becsben tartott Acélszív című debütáló albumát.

Mindkét helyen bő a választék a különböző műfenyőkből. Akciós az élő fánál még így is borsosabb áron kínált kanadai, amely hontalan társaihoz hasonlóan Kínából érkezett. Bármelyiket pazarul fel lehet díszíteni a piros, kék vagy arany műanyag apróságokkal. A fröccsöntött giccs rajongóinak aranybányája végül is a Tesco, ahol sokkal több csecsebecsére bukkanhatunk: hurkapálcikára húzott mini Mikulás, világító szitahóember, de a prímet a borgőzösen rózsaszín arcú plüss Mikulás viszi, különösen, ha az aranyszőrű jávorszarvassal párosítjuk.

Ha már megvan a "fa", irány az ajándékvásárlás. Igényesebbek könyvet is adhatnak, igaz, a választék eléggé raklapos. Nincs túl sokféle mű, de A Da Vinci-kód legalább háromféle verzióban fellelhető: regény, forgatókönyv és illusztrált változatban. A kedvencünk a lelakatolt Leonardo-kézikönyv, amely attól igazán vastag, hogy egy műanyag laboratórium is bele van zsúfolva. Ha van egy kis időnk, a raklapot böngészve azért lehet kielégítő megoldásra lelni. Impozáns kiadás a hazai borokat bemutató album, kár, hogy a belőle megismert nedűk zömét nem találjuk a boros polcokon.

Különösen kényelmetlen a helyzet, ha gyerekre is kell gondolni. A társasjátékok terén kifejezetten reménytelen a helyzet, hiába keresek például klasszikus Monopolyt, csupán az EU-s verzió kapható. Tanácstalanságomon nem segítenek a Megatánc-kártyák sem.

A zenei CD mint műfaj, úgy látszik, teljesen kihalófélben van, így végső kétségbeesésemben marad a DVD, még akkor is, ha mindenki tudni fogja, hogy a 400-990 forintos kategóriából választottam. Bár, hozzá kell tenni, lehet egy-két gyöngyszemet találni. Kötelező vétel Fritz Lang 1931-ben készült klasszikusa, az M - Egy város keresi a gyilkost, számos késői Woody Allen- (Agyament Harry, Süti vagy nem süti, vagy a Hollywoodi történet) és korai Alfred Hitchcock-film (39 lépcsőfok, Fiatal és ártatlan, Titkos ügynök). A frissebb művek kedvelőinek ott van a brazil Fernando Mereilles Oscart érő drámája, az Isten városa, Clint Eastwood legutóbbi gyöngyszeme, a Millió dolláros bébi vagy a legnevesebb kínai rendező, Zhang Yimou kosztümös csodája, a Repülő tőrök klánja. Számos olyan magyar klasszikus között is tallózhatunk, mint a Meseautó (a régi), a Csapd le csacsi vagy A tanú.

Hátulütőjük, hogy ömlesztve vannak a nagy fémrácsos ládákban, de akkor sem érdemes sokat piszmogni a keresgéléssel: mire végeztem, egy rafinált sorstársam kipakolta a bevásárlókocsim tartalmát a földre, és a benne lévő százasommal cserbenhagyva elhajtott a helyszínről.

DVD-k ömlesztve
DVD-k ömlesztve
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.