Elhunyt a türkmének atyja

A tegnap elhunyt Szaparmurat Nyijazov a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságok vezetőinek klasszikus útját járta be: a helyi kommunista párt vezetőjeként sikeresen átmentette hatalmát a függetlenné vált országba, ahol aztán kizárólagos hatalomra tett szert.

 Ám Nyijazov, aki 1993-ban a közvetlen irányítása alatt álló parlamenttől a Türkménbasi ("türkmének atyja") címet is kiérdemelte - kultuszának kiépítésében túl tett szomszédjain. Hatalmas aranyszobrot kapott a főváros, Asgabat főterén, két város is a nevét viseli, megszámlálhatatlan intézmény, utca és a január hónap mellett. Átnevezte a hét napjait, korlátlan elnöki mandátumot kapott. Betiltotta az operát, a balettet - "nem értem a balettet, ezért nincs szüksége erre a népnek, ha egyszer nincs a vérében" - a hosszú hajat, a szakállt, sőt, a nemibetegségeket, amelyekről beszélni sem szabad. Nyijazov a szunnita iszlám vallást csak annyira használta, amennyire az a saját képére formált kultuszt szolgálta. A Ruhnáme (A Lélek Könyve) című írását a Korán folytatásának tekintette, amely külön tantárgyat képezett. A 30 nyelvre lefordított könyv - amelynek jelentős része egy brit iszlámkutató dinasztiákról szóló munkájából lett jelöletlenül átvéve - egymillió példányban jelent meg.

Rendszerének működését az ország óriási földgáz- és kőolajkészlete biztosította. Az ötmilliós országban ingyenes az áram és a gázszolgáltatás, hivatalosan 2030-ig. Oroszországnak 66 dolláros egységáron juttatott földgázt - amelyet az jelentős haszonkulccsal szállítja tovább nyugatra - de az utóbbi időben török és iráni részvétellel Moszkvát megkerülve új piacokat keresett. Oroszországgal ellentmondásos viszonyban állt: csak névleg volt jelen a FÁK-országok szövetségében, de jelentős gázmezőket biztosított az orosz Gazprom számára. Nyijazov halálával Moszkva most az integráció erősödésében bízik.

Nyijazov hivatalos élettörténete szerint a II. világháborúban apját, az 1948-as asgabati földrengésben pedig anyját és két testvérét vesztette el. A nyolc évesen elárvult vezér 1962-ben Leningrádba került, ahol villamosmérnökként végzett. Itt belépett a Szovjet Kommunista pártba, 1976-ban pártiskolát végzett, négy évvel később már a Türkmén Kommunista Párt első titkára. 1985-ben lett a tagköztársaság minisztertanácsának elnöke, 1990-ben a helyi legfelső tanács elnöke. Abban az évben választást is nyert, élete leggyengébb eredményével: 98,5 százalékkal. Két évvel később 99,5 százalékot kapott, ezután megmérettetés nélkül maradt posztján.

Hivatalosan egy lánya és egy fia van. A 40 éves Murat Nyijazov korábban utódjelöltnek tűnt ám később összekülönbözött apjával. Az ideiglenes államfői teendőkkel tegnap megbízott kormányfőhelyettes, Gurbanguli Berdimohammedov állítólag a néhai vezér házasságon kívüli fia.A saját maga által átnevezett naptár szerint "semleges" hónap "megfelelő" napján hunyt el, épp Sztálin születésnapján

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.