Karácsony kevesebb bérfenyővel

Ami tegnap környezetbarát volt, az ma már nem az - ez jut az embernek az eszébe, amikor azt hallja, hogy a Hulladék Munkaszövetség idén már nem ad bérbe fenyőfákat.

"A zöldszervezetek idén már nem foglalkoznak fenyők karácsonyi bérletével" - tájékoztatta lapunkat Gadó György, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa. A meglepő lépés háttere: nem akarják tájidegen fákkal terhelni a faunát. A fenyők hazánkban ugyanis nem őshonosak, csak egy-két kisebb helyen növekednek évszázadok óta ezek a növények. Az ország különböző pontjain látható fenyvesek egy része kimondottan a karácsonyi faállítás kiszolgálására szolgáló ültetvény. Ha ezek az ültetvények nem lennének, egyes biológusok szerint az őshonos fajok nagyobb területen növekedhetnének.

A zöldek érthető törekvése volt, hogy a karácsonyi ünnepek okán minél kevesebb fenyőt vágjanak ki. Ezért propagálták a gyökeres fenyők vásárlását, majd később a bérelt fenyőket. Utóbbi lényege, hogy a fát jelképes bérleti díjért elvihették az emberek, majd az ünnepek múltával meghatározott helyeken a fa leadásának fejében visszakapták a pénzt. A több száz bérelt fa zömét az emberek visszahozták, ám gondot jelentett, hogy hova ültessék ki a fákat. A biológusoknak sem tetszett a tájidegen fák térhódítása, ezért döntött úgy a Humusz, hogy nem támogatja ezt a megoldást.

(Az Oázis Kertészet a Humusszal ellentétben fantáziát lát a kölcsönzésben, három fővárosi telephelyén is kínál bérletes fenyőket. Aki az itt vásárolt ezüst- és normann fenyőket az ünnepek után (2007. január 2-5.) visszaviszi a vásárlás helyszínére, visszakapja a fa árának felét.)

A Humusz véleménye szerint pazarlás csak azért nevelni, kivágni és szállítani fenyőket, hogy két hétig lakásunkat díszítsék. Az ünnep után Budapesten a fák jelentős része hulladékégetőbe kerül. A szervezet szerint - bár tudják, hogy ennek nincs esélye - a legjobb az lenne, ha az emberek jelképes fákkal ünnepelnének.

Sokak számára megfelelőnek tűnhet a műfenyő. A zöldek szerint azonban - ha van rá mód - ezt kerülni kell. Azért, "mert ez műanyag!", illetve azért, mert a legtöbb olcsó változat hamar tönkremegy (szemétre kerül) és pár évente újat kell venni. A gyökeres fenyő egy fokkal jobb megoldás, mint a vágott fenyő. A kis csemeték számára azonban a mi karácsonyozásunk nagy trauma, és életben maradási esélyük - szakszerűtlen kezelés esetén - minden igyekezetünk ellenére csekély.

Azok számára, akik el tudják képzelni a karácsonyt igazi fenyőfa nélkül is, a Humusz munkatársai összegyűjtöttek néhány ötletet:

- akinek kertjében van fenyőfa - díszítse azt fel!

- a szobafenyő is kiválóan alkalmas a karácsonyi hangulat megteremtésére.

- egy egész fa helyett beérhetjük egy-egy ágával is (elegendő néhány kisebb, alsó ágat levágnunk a fáról). Ezt a fa is túléli, és karácsonyi hangulatot is teremt.

- változó méretű, formás fenyőfa alakú gyertyával is nagyszerűen helyettesíthető az élő fenyőfa.

A minden korábbi eladási rekordot megdöntő aranyvasárnapi pénzköltés azonban azt mutatja, hogy az emberek ízlésvilága nem az előbb ismertetett megoldásokat preferálja.

Környezetbarát a kölcsönkarácsonyfa is
Környezetbarát a kölcsönkarácsonyfa is
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.