Szemétség

Jó nagy adag importszemét látszik lezárni az idei év zöldbotrányainak sorát. A Németországból behozatott hulladékbálák ügye nem csak gazdasági bűncselekmény, de az érintettek és környezetük morális állapotát is minősíti.

Aki saját hazáját, környezetét külföldi szeméttel gyarapítja, ráadásul olyan alattomos módon, ahogyan a Bács-Kiskun megyei tanyákra kerültek a kommunális hulladékból álló kamionszállítmányok, súlyos büntetés terhe mellett ki kéne, hogy váltsa szomszédai, ismerősei és egyáltalán mindenki megvetését. Ezekben azonban sajnos egyáltalán nem vagyok biztos, mert az ilyesfajta bűntettek idehaza még a bocsánatos kategóriába tartoznak. Hiszen a szemétbizniszt is anyagi haszonlesés szülte, mint ahogy a legtöbb környezet elleni merényletet. Társadalmi értékrendünk pedig a pénzt ma még jóval előbbre helyezi prioritási rangsorában mint a környezetvédelmet

Holott a bizonytalan jogalkalmazás és a gyenge civil kurázsi támaszaként épp a közfelháborodás ereje kényszeríthetné ki a változást a környezeti botrányoknál. Mint amilyen a növekvő szervezett falopás, az épülő csepeli szennyvíztisztító gyanús közúti iszapelszállítási terve, vagy a budapesti Nagymező utcai mélygarázs is, ahol a közelben tátongó, parkolóháznak tökéletes foghíjak helyett pénzéhes önkormányzat árusítaná ki a pesti Broadwayt, annak védett fasorával a lakók feje fölött egy külföldi vállalkozónak.

Persze, amikor a mindent eluraló kapzsiság lejárt szavatosságú élelmiszereket küld a konyhánkba, mit szóljunk a tanyákra rejtett bálákhoz! Szemétség ez is, az is!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.