Operapályázat mindenkinek

Februárban nyílt pályázatot ír ki a Magyar Állami Operaház igazgatói posztjára Hiller István - nyilatkozta a szerdai Népszavának a kulturális miniszter.


Az ugyancsak tegnap tartott sajtóbeszélgetésen hozzátette: bár korábban meghívásos pályázatban gondolkodott, a jogászok szerint muszáj megadni a lehetőséget mindenkinek. Szó volt arról is, hogy a fenntartónak körvonalaznia kell, milyen Operát akar - mielőtt kiírják a felhívást. Erről konkrétumokat még nem árult el.

Az elmúlt öt-hat évben meglehetősen sűrűn adták egymásnak a kilincset az újabb és újabb főigazgatók, főzeneigazgatók. 2001 áprilisában váltotta Szinetár Miklóst a karmester Győriványi Ráth György, aki főigazgatótársat kapott maga mellé szeptemberben - Locsmándi Miklóst. 2002-ben az operaházi érdekvédelmi szervezetek írásban kérték az új kulturális minisztert, Görgey Gábort, váltsa le a vezetőket. Akkor júniusban - az év végéig - Szinetár Miklóst hívták vissza megbízott főigazgatónak. 2002 végén négyen jelentkeznek az Operaház élére, de végül Szinetár maradt. Négy évét azonban nem fejezte be az Andrássy úton a direktor: közös megegyezéssel távozott 2005 júniusában. Az új kiírás hajrájában Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. ügyvezetője és Hegyi Árpád Jutocsa rendező maradt. Zimányi az utolsó pillanatban elállt pályázatától. Kiderült ugyanis, hogy az Operaház eddigi adósságát nem fizeti ki a fenntartó minisztérium. Kieséses alapon maradt Hegyi a "ringben".

2005 augusztusában hangosan távozott a főzeneigazgató, Petrovics Emil, munkájával Kesselyák Gergelyt bízták meg, akit 2006 januárjában neveztek ki végérvényesen. A karmester májusban döntött úgy, nem tud együttműködni a főigazgatóval, székébe - sokak meglepetésére - a korábbi főzeneigazgató, Győriványi Ráth György került. Tőle már a júniusban kinevezett miniszteri biztos, Vass Lajos vett búcsút, és helyére ültette megbízottként Kovács János karmestert. Nyáron elterjedt, Hiller István nem biztos, hogy nyilvános főigazgatói pályázatot ír ki, helyette inkább a meghívásos versenyt választja. Vass megbízatása év végén jár le, de még november 1-jén is titok volt, ki az utódja. Schneider Márta államtitkár a parlamenti kulturális bizottság előtt pár nappal később jelentette be: további fél évre hoszszabbítják meg a miniszteri biztos mandátumát. Ma úgy tudjuk: februárban írják ki az új pályázatot, nyártól már új főigazgató irányítja a dalszínházat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.