Hiller István: Jövőre is offenzíva

A magyar kultúra külföldi offenzíváját folytatná jövőre az oktatási és kulturális tárca. A Zeneakadémián tegnap tartott sajtóbeszélgetésen Hiller István miniszter több kezdeményezésről is beszámolt.

Szavai szerint az elkövetkező években Európa és a Távol-Kelet több országában jelennek meg a magyar kultúra képviselői és értékei. A miniszter hamarosan létrehozza például a "magyar kultúra nagykövete" megbízatást, amely a "tiszteletbeli konzul" címhez hasonló jószolgálatot fog jelenteni. Először a januári Magyar Kultúra Napján adományozza majd a "nagyköveti" címeket. Emellett fölállítja a kulturális szakattasé intézményét is. Mint megjegyezte, erre azért van szükség, hogy intézményesen megjelenhessen a magyar kultúra a világnak olyan országaiban is, ahol egyelőre nincs lehetőség önálló intézet alapítására.

A jelenleg működő 19 külföldi magyar intézetből 16 van Európában. Ugyanakkor nincs képviselve kultúránk a spanyol nyelvű világban vagy a Balkánon. Újdelhi kivételével a Távol-Kelet is "szűz területnek" számít. A miniszter hiányolja a jelenlétet Japánban, Koreában és Kínában. A magyar kulturális érdekek képviseletének fontosságát hangsúlyozta az egyre nagyobb gazdasági és kulturális szerepet betöltő Kínában, ahol érdeklődés is tapasztalható irántunk. Ismerik, sőt tanítják Petőfit, Kodályt, jó emléket őriznek az ott bemutatott magyar filmekről, még egyik-másik sematikus, az ötvenes években készült munkáról is. Jellemző, hogy a miniszter legutóbbi látogatásakor egy neves hongkongi üzletember fölajánlotta, finanszírozna egy vándorkiállítást Hongkongban, Pekingben és Sanghajban Stein Aurél műveiből. Hiller egyébként jövőre "Magyar Ősz" címmel rendezvénysorozatot tervez e három nagy kínai metropolisban. Kulturális szakattasét is először ebbe a távol-keleti országba nevezne ki. (A következő állomáshely Belgrád).

A tervek szerint egy év múlva nyílhat meg a németországi magyar évad záróakkordjaként a berlini Collegium Hungaricum modern belvárosi épülete. Ugyancsak a jövő évben készülnek el a Római Magyar Akadémia felújításának nagy részével. Elhangzott, sikerült a munka időarányos részét elvégezni Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa program előkészítésében. Hiller ehhez hozzátette, kérte az önkormányzattól, hogy más területeken vívott politikai küzdelmeket ne vigyenek át e kulturális rendezvénysorozat munkálataiba. Megjegyezte, a baranyai városnak kapóra jön, hogy 2009-ben ünnepli a pécsi püspökség ezeréves fennállását, és ennek "beharangozásában" szívesen együttműködne a tárca.

A várhatóan e héten szavazásra kerülő állami költségvetés kulturális fejezetével kapcsolatos kérdésünkre a miniszter elmondta, az eredeti javaslathoz képest valamelyest növekszik a tárca büdzséje, eléri a 405 milliárd forintot jövőre. Leginkább a felsőoktatásra fognak többet költeni - 196 milliárddal szemben 214 milliárdot -, de a kultúra is pótlólagos forrásokra számíthat a tárcánál képzendő 12,1 milliárdos egyensúlyi tartalékból. A miniszter hozzátette: a költségvetés részleteit a fő számokról történt parlamenti döntés után január 15-ig dolgozza ki az oktatási és kulturális tárca.

A jövõ évben nagyrészt elkészül a Római Magyar Akadémia felújítása
A jövõ évben nagyrészt elkészül a Római Magyar Akadémia felújítása
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.