Előbb a kormánypárti frakciókkal értelmezik a gyülekezési törvényt

- Hetek óta teljesen kész a gyülekezési törvény szövegváltozata, amely alapja lehetne a pártok közti egyeztetésnek. Ám olyan nagy a csönd, mintha már távolról sem lenne fontos a dolog - nyilatkozta a Hírszerző internetes hírportálnak Tölgyessy Péter alkotmányjogász.

Ő volt az egyike a törvénymódosítás véleményezésére a kormányfő által felkért három szakértőnek, és most úgy látja, bajos elhessegetni a gondolatot: az egész csak azért kellett, hogy a joghézagokra való hivatkozással a végrehajtó hatalom némileg enyhítse a zavargások miatt történtekért viselt felelősségét. Tölgyessy úgy véli: mintha az egészre csupán a miniszterelnök aktuális PR-igényei miatt lett volna szükség.

A tervezet valóban elkészült, és azt jelenleg a kormánypárti frakciókkal egyeztetik - jelentette ki kérdésünkre Kondorosi Ferenc. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára közölte: ha az előterjesztést az MSZP- és az SZDSZ-frakció támogatja, az ellenzékkel is megkezdik a konzultációkat. További részletekkel Kondorosi nem kívánt szolgálni, annyit azonban elmondott: a szakértői egyeztetésen is két álláspont ütközött. Az egyik szerint a keret jellegű szabályozást adó gyülekezési törvény jó, s ahol finomításra van szükség, azt majd a bíróság megteszi. Vagyis: a törvényt az esetjog megtölti majd tartalommal, és az előbb-utóbb kristálytiszta értelmezést tesz lehetővé. Erre egyébként az alkotmány mutat példát, amelynek hiányos vagy nehezen értelmezhető rendelkezései között az alkotmánybírósági határozatok segítenek eligazodni. Felvetődött ugyanakkor, hogy az 1989-es jogszabály helyett teljesen újat kellene alkotni, amelynek egyik fejezete a gyülekezéssel kapcsolatos eljárásokat szabályozná.

Úgy tudjuk, a szakértők az első változatot támogatták, és valószínű, hogy a már korábban nyilvánosságra került kérdések is részei a javaslatnak. Vagyis: korlátozzák-e öt napban a tüntetések időtartamát, kössék-e bejelentési kötelezettséghez a kampányrendezvényeket, írják-e elő a tüntetőknek a közegészségügyi és környezetvédelmi szabályok betartását, tiltsák-e meg a demonstrációt állami ünnepség helyszínén, s egy helyre több tüntetés csak akkor kapjon engedélyt, ha a csoportok fizikailag is elkülöníthetők egymástól.

A jogértelmezés nehézségeire utal az is, hogy a rendőrség a Kossuth teret október 23. óta - saját döntése alapján - "műveleti területként" kezeli, és ezért ott, hatáskör hiányában (!) nem járul hozzá újabb tüntetések szervezéséhez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.