Kábító tanulmány: csak tiszta forrásból?

Megtalálták a magyar drogállásfoglalás eredetijét. Egy svéd ortodox pszichiáter írta. Közveszélyes drogosok - megbízható másolók.

Egy tiltáspárti svéd pszichiáter cikke jelenti a magyar egészségügyi kormányzat drogálláspontjának fő forrását. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kábítószerek veszélyességéről szóló, az Egészségügyi Minisztérium neurológiai, illetve a pszichiátriai szakmai kollégiumai által kiadott állásfoglalást a tárca mindaddig nem adta ki, amíg bíróság nem mondta ki annak közérdekűségét. Emiatt csaknem egy évet kellett várni az állásfoglalás nyilvánosságára - de legalább nem hiába.

A két kollégium az egészségügyi miniszter legmagasabb szintű javaslattevő testülete. Közös állásfoglalásukban - melyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) "perelt ki" a szaktárcából - négyoldalnyi terjedelemben foglalták össze a pszichoaktív szerek egészségkárosító hatását. Kategorikusan elutasítják a drogok használatának legalizálását, mi több, "bőséges szakirodalom alapján" (!) arra hívják föl a figyelmet, hogy azok egészségkárosító hatásai miatt (reakcióidő megnyúlása, ítélőképesség csökkenése) a droghasználók kifejezett veszélyt jelenthetnek környezetükre. "Szinte valamennyi drog kedvezőtlenül befolyásolja a figyelemműködést, a reakcióidőt, a rövid és hosszú távú memóriát" - állítja a két kollégium.

Pontosabban: állítja Thomas Lundqvist. A TASZ egyik gyors reakcióidejű munkatársa felismerte ugyanis a szöveget: a tiltáspárti, ortodox álláspontot képviselő Thomas Lundqvist, a Lundi Kórház drogterápiás központjában dolgozó svéd klinikai pszichológus egyik szakcik- két, amely a Pharmacology, Biochemistry and Behavior című szaklapban jelent meg tavaly. Lundqvist a tiltáspárti drogpolitikát pártoló, az ártalomcsökkentő szemléletet elutasító, Európa a Drogok Ellen nevű szervezet tudományos tanácsadója. Cikkének többnyire szó szerinti fordítása a magyar állásfoglalás kábítószerek kockázatait részletező része.

Az Egészségügyi Minisztérium lapunk megkeresésére közölte: nem kívánták megkérdőjelezni a kollégiumokat, "amelyek tagjai külön-külön is a pszichiátria, az addiktológia és a neurológia kiemelkedő szakemberei", ezért nem is tervezik újabb elemzés elkészítését. Viszont az új drogszabályozás előkészítésében a minisztérium részt kíván venni.

- Drogtémában évente több ezer cikk jelenik meg, néhányuk tárgyilagosan, politikai elfogultság nélkül képes a témával szembenézni, és messze nem von le olyan egyértelmű következtetéseket, mint Lundqvist - nyilatkozta lapunknak Sárosi Péter, a TASZ munkatársa. A TASZ is készített egy tanulmányt, amely honlapjukon hozzáférhető. Ebben hetven oldalon át, tételesen cáfolják az állásfoglalás fontosabb állításait. A TASZ azért volt kíváncsi a tárca által kért tanulmányra, mert az EU Tanácsa előírta a tagállamok számára, hogy drogpolitikájukat az egyes kábítószerek veszélyességéhez szabják. Így nem mellékes, hogy a kormány döntés-előkészítő műhelyei mit tekintenek veszélyes drognak, és miért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.