Vizsgázó művészeti iskolák

Minősítési rendszert vezetnek be a művészeti iskoláknál: 2008-ban már csak az az intézmény kapja meg a teljes támogatást, amelyik megfelelt a "vizsgán". A pontos kritériumokat még nem tudni.

A zeneművészeti ágnál marad a jelenlegi, diákonként 105 ezer forintos normatíva, a csoportos művészeti ágakat oktató intézményekben viszont az 59 ezer forintos támogatás 50 ezerre csökken - közölte Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője, hozzátéve, hogy ez így is több az eredetileg tervezett 40 ezer forintos normatívánál. Emellett létrehoznak egy 350 millió forintos alapot is, ebből pályázat útján lehet támogatást nyerni.

Ugyanakkor januártól megkezdődik a művészeti iskolák minősítése is. Amelyik intézmény nem felel meg a "vizsgán", 2007 szeptemberétől csak az állami támogatás felét kapja meg. Ezeknél az intézményeknél szigorúbban fogják vizsgálni a törvényi előírások betartását is, például azt, hogy megfelelő végzettségű tanárok oktatnak-e, vagy van-e elég tanterem. Az új támogatási rendszer célja, hogy a nem megfelelően működő művészeti iskolákat ki lehessen szűrni: a visszatartott pénzt a jól működők támogatására lehessen fölhasználni.

A szakmai vizsgálat pontos kritériumai még nem születtek meg. Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke elmondta: az erre felkért öt szakmai szervezet január elején teszi le javaslatát a szaktárca asztalára a minősítési szempontrendszerekről. Az elképzelések szerint vizsgálnák egyebek mellett azt, hogy a művészeti iskolák milyen szerepet töltenek be helyi közösség életében, és milyen arányban szerepelnek versenyeken, és a szakértők óralátogatásokra is elmennének.

Ember Csaba a művészeti iskolák minősítését helyénvalónak tartja, szerinte azonban elhamarkodott lenne az állami támogatásokat is rögtön ehhez kötni. Úgy látja, előbb próbamérést kellene végezni, hogy lehessen látni: működik-e egyáltalán a minősítési rendszer.

Hasonlóan vélekedik Horn György, a 873 alapfokú művészetoktatást folytató intézmény mintegy felét képviselő Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke. Mint mondta: a minősítési rendszer bevezetésének egyik kezdeményezői voltak, ám a vizsgálatok lefolytatására kevés az idő.

Horn György szerint ennél is nagyobb probléma, hogy számításaik szerint hiányzik a művészetoktatás rendszeréből 3,5 milliárd forint. A zeneművészeti ágban például egy diák képzése évente 160 ezer forintba kerül, a támogatás összege viszont csak 105 ezer. A csoportos művészeti oktatás támogatása pedig 2007 szeptemberétől jelentősen csökken. - Ennyi pénzből lehetetlen minőségi művészeti képzést folytatni - mondta Horn, aki szerint a finanszírozás így a kevésbé színvonalas iskoláknak kedvez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.