Abramovics nem tud megválni a csukcsföldi kormányzóságtól

Roman Abramovics, a leggazdagabb orosz benyújtotta lemondását a csukcsföldi kormányzóságról, de Vlagyimir Putyin elnök nem fogadta el egy moszkvai rádió szerint.

Putyin megbízta Abramovicsot az orosz távol-keleti Csukcsföld további kormányzásával határozatlan ideig - jelentette szerdán az Eho Moszkvi, amely szerint a Kreml semmiképp sem akarja pénzügyi támasz nélkül hagyni a sarkvidéki régiót a 2007. év végi választások előtt.

A londoni Chelsea futballklub tulajdonosa, akinek vagyonát az amerikai Forbes magazin 18,2 milliárd dollárra taksálja, azzal indokolta lemondását, hogy elérte a 2000. év végi megválasztása után válságmenedzserként kitűzött célokat.

Abramovics, akit a csukcsok 90 százalékos arányban választottak kormányzójukká, az isten háta mögötti régióban jegyeztette be olajcégét, a Sibneftet és annak leányvállalatait. Ezek adói tették ki a regionális büdzsé bevételeinek 60 százalékát.

A mágnás már 2005-ben is le akart köszönni, kitöltve ötéves mandátumát, de Putyin, aki időközben saját kezébe vette a kormányzók kijelölését (a regionális parlamentek formális jóváhagyásával), megerősítette őt tisztségében.

Abramovics az idén eladta a Sibneftet az állami ellenőrzésű Gazprom monopóliumnak, amely Szentpétervárra költöztette át az olajcéget. De előzőleg megállapodott a pénzügyminisztériummal egy 6 milliárd rubeles (230 millió dolláros) támogatásban a kieső csukcsföldi bevételek pótlására.    A csukcsok új népi eposzt fognak költeni Abramovics kormányzóságáról, ha ez az aranykor egyszer véget ér - jósolta egy politológus a RIA Novosztyinak.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.