Méhnyakrák elleni oltás Szombathelyen

Méhnyakrák megelőzésére szolgáló oltást adtak be tegnap két fiatal lánynak a szombathelyi Markusovszky kórház gyermekosztályán. Az oltóanyagot egy amerikai gyógyszergyártó cég Budapesten lévő leányvállalatától kapták.

Oroszlán György professzor, a kórház gyermekosztályának vezető főorvosa kérdésünkre elmondta: az oltóanyagot nemrégiben törzskönyvezték hazánkban, alkalmazása engedélyezve van. Az oltószer a méhnyakrákot okozó Humanpapiloma nevű vírus két csoportjával szemben nyújt védelmet. Kockázata nincs. Az oltás - ami ezúttal ingyenes volt - öt évig ad védettséget a nők eme veszélyes és gyakran halált okozó betegsége ellen, egyúttal megakadályozza a külső nemi szervek szemölcsös elváltozását is.

A betegség megelőzése a főorvos tudomása szerint nemcsak Szombathelyen kezdődött meg, hanem a fővárosban és más településeken is. A vasi kórház vélhetően azért kerülhetett az első alkalmazók közé, mert a gyógyszergyártó cég jó referenciákkal rendelkezik a gyermekosztály gyógyító munkájáról.

A védőoltást előzetes tájékoztatást követően szülői egyetértéssel és engedéllyel tegnap délután két fiatal szombathelyi lány kapta meg; egyikük 14, a másikuk 17 éves. Egy 14 éves fiút is beoltottak, mivel a professzor szerint a férfiak szerepet játszanak a vírus terjesztésében. Szakemberek úgy vélik, hogy a védőoltást azért célszerű fiatal korban beadni, mert akkor még a páciensek nem élnek nemi életet.

A HPV víruscsalád egyik tagja - Több mint száz változat létezik
A HPV víruscsalád egyik tagja - Több mint száz változat létezik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.