Schengeni határok: Pozsony is beindult

A csaknem százkilométeres szlovák-ukrán határon az Ericsson cég szereli fel azokat a biztonsági eszközöket, amelyek teljes mértékben megfelelnek majd az uniós kritériumoknak – jelentette be Robert Kalinák pozsonyi belügyminiszter.

A mintegy 900 millió korona (hozzávetőleg 6,8 milliárd forintnak megfelelő) értékű beruházás során a neves cég korszerű kamerákat, szenzorokat és hőérzékelő készülékeket szerel fel. – Mivel a határ jelentős része hegyvidéken található, különleges terepjárókkal és megerősített járőrszolgálatokkal is védik majd ezt a területet, amely a tervek szerint 2008.január 1-jétől az egyik külső schengeni határnak számít majd. Ha Szlovákia a jövő nyárig képes lesz teljesíteni a szigorú feltételeket. A biztonsági rendszer irányító központja a kelet-szlovákiai Szobráncon (Sobrance) lesz.

Ugyaneddig az időpontig szeretnék befejezni a határrendőrök, az idegenrendészek, valamint a kiszolgáló személyzet kellő szakmai és nyelvi képzését, továbbá a szükséges biztonsági, illetve az ellenőrző rendszerek felszerelését  a pozsonyi és a kassai nemzetközi repülőréten. Érdeklődésünkre a pozsonyi tárcavezető határozottan azt válaszolta, hogy legkésőbb június végére – amikor az uniós szakemberek érkeznek ellenőrzésre -- elkészülnek minden szükséges munkával.

Brüsszeli értékelés szerint az új uniós tagországok közül Szlovákia maradt le leginkább a külső schengeni határok működéséhez szükséges feltételek teljesítésében. Emiatt néhány napja Jan Kohout, Csehország uniós nagykövete hivatalos „baráti” figyelmeztetésben adta Pozsony tudomására, hogy ha nem hozzák be a lemaradásukat, akkor Prága kénytelen lesz a szlovákiai határain bevezetni a szigorú ellenőrzéseket. Cseh lapok szerint ebben az esetben hasonló lépés megtételére kényszerülne Magyarország és Lengyelország is. Minden bizonnyal ezeknek a bírálatoknak a hatására a pozsonyi tárca villámgyorsan aláírta a biztonsági berendezések felszerelésére kiírt nemzetközi versenypályázat másfél év óta vitatott végeredményét, s ennek köszönhetően az Ericsson cég – az enyhe időjárást is kihasználva – azonnal hozzáláthat a munkához.

Pozsony

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.