Véglegesítették a két magyar oktató menesztését a Babes-Bolyairól

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusa újabb határozatban rendelte el szerdán Hantz Péter és Kovács Lehel  adjunktusok menesztését a felsőoktatási intézményből - közölte Magyari Tivadar, a magyar tagozat egyik, ideiglenesen megbízott vezetője.

A kolozsvári állami felsőoktatási intézmény szenátusa legutóbb november 27-én zárta ki a két oktatót a BBTE oktatói  testületéből, de az egyetem vezetősége szerint a BBTE rektora akkor csak felhatalmazást kért az egyetem vezető testületétől arra, hogy szankcionálja a két adjunktust.

Magyari tájékoztatása szerint a szerdai szenátusi ülésen  felolvasták az egyetem fegyelmi bizottságának a határozatát, amely a  két oktatót azzal vádolja, hogy a BBTE szétzúzására, destabilizálására törekedtek, megrongálták az intézmény javait, a sajtón keresztül uszítottak, becsmérelték a BBTE-t, sértegették az  egyetem vezetőségét, és kétségbe vonták azt is, hogy az egyetemen létezik magyar nyelvű oktatás. Ezek alapján a fegyelmi bizottság a  két adjunktus elbocsátását javasolta.

Ekkor majdnem egy órás vita alakult ki, amelynek során többnyire román dékánok szóltak hozzá az ügyhöz. Ők Magyari szerint rendkívül szenvedélyesen fejtették ki, hogy a két adjunktus az önálló állami  egyetemért és a BBTE-n különálló magyar karok létrehozásáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) égisze alatt kifejtett  tevékenységükkel "sokat ártanak az egyetem arculatának". Magyari hozzátette: olyan román oktatók is a menesztésüket szorgalmazták, akik "a magyar tagozat őszinte barátai".

Az ülésen a magyar tagozat ideiglenes vezetősége azt kérte, hogy  ha meg is büntetik a két adjunktust, akkor az elbocsátásnál szelídebb szankciót alkalmazzanak, mert a két oktató munkájára szükség van a matematika- és fizikakar magyar tagozatán.

A menesztési javaslat hetven támogató és öt ellenszavazatot  kapott, kilencen pedig tartózkodtak. Magyari szerint az egyetemi szenátus elég hiányosan jelen lévő magyar tagjainak a többsége tartózkodott. Ezt azzal magyarázta, hogy a két adjunktus nem egyszer a magyar tagozat vezetőit is erőteljesen bírálta, ezért az ellenük indított fegyelmi eljárás kapcsán a magyar oktatók is megosztottak.

Hantz Péter november 22-én szerelt fel több magyar nyelvű táblát a BBTE épületeiben az ellen tiltakozva, hogy a többnyelvű feliratozásról már 2005-ben meghozott egyetemi határozatnak mai  napig sem szereztek érvényt.
Az oktatók menesztése a november 27-i szenátusi ülésen került szóba. Az egyetem szóvivője akkor úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a két oktató menesztése végleges, ezt az ügyet az egyetem egyetlen testülete sem vizsgálja már. Utána azonban Hantzékat a BBTE fegyelmi bizottsága elé hívták, de ők nem jelentek meg, mivel az idézésben formai hibákat találtak.

A magyar tagozatot képviselő két rektorhelyettes, Salat Levente és Nagy László a november 27-i határozat elfogadása után döntöttek lemondásukról.

A magyar oktatók által megválasztott ideiglenes tagozatvezetés akkor leszögezte, hogy csak azután jelölnek új személyeket e két funkcióra, ha a BBTE rektora "hivatalosan garantálja": az intézmény szenátusa napirendre tűzi a magyar tagozat működési szabályzatát, pontos naptári tervet állapít meg a többnyelvű feliratozásról szóló korábbi döntések végrehajtására, és az egyetem szenátusa hatályon kívül helyezi a két adjunktus eltávolításáról szóló határozatot.

Magyari elmondta: az eddigi jelek szerint a BBTE vezetősége nem veszi figyelembe kéréseiket, azokat nem tekinti tárgyalási alapnak. Emlékeztetett: eddig már kétszer is eljutatták írásban javaslataikat, de konkrét választ nem kaptak.


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.