Elfogták a szökött fegyencet - Kerékpáron menekült

Lakossági bejelentés közben elfogták Tamás Imre Zoltánt, aki december elsején az őt kihallgatásra kísérő fegyőrt leütve szökött meg a Budapesti Katonai Ügyészségről. A BRFK karácsonyig kifizeti a nyomravezető jutalmát.

 

 

 

Tegnap délelőtt lakossági bejelentés alapján a szentendrei rendőrkapitányság járőrei elfogták a Budapesti Katonai Ügyészség Fő utcai épületéből december elsején megszökött Tamás Imre Zoltánt. Az előzmények: a fegyveres rablásért és más bűncselekményekért jogerősen elítélt férfit kihallgatásra kísérték. Az iratismertetés után kikéredzkedett a mosdóba, ahol megtámadta és leütötte az őt kísérő fegyőrt, elvette a pisztolyát és elmenekült.

A rendőrség az elmúlt tizenkilenc napban folyamatos megfigyelés alatt tartotta Tamás rokonait, volt barátnőit és bűntársait, s rendszeresen átvizsgálta azokat a rejtekhelyeket, amelyeket korábbi bűncselekményei során használt. A nyomravezetőnek felajánlott egymillió forintos jutalom reményében naponta több bejelentést is kaptak: Tóth Gábor ezredes, Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese szerint azonban csak egy volt a telefonálók között, aki vélhetően valóban Tamást látta. Akkor a rendőrség elkésett, már nem találták a férfit a bejelentő által megjelölt helyen.

Tizenkilenc napon keresztül 15 fős nyomozócsoport kereste Tamást, majd kedd délelőtt, két perccel kilenc óra után valaki telefonon értesítette a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság főügyeletét, hogy Tamás símaszkban Pomáz irányából Üröm felé biciklizik egy sárga mountaine-bike kerékpáron. Kilenc óra négy perckor a szentendrei rendőrkapitányság riasztotta a Pomáz térségében járőröző gépkocsizóit: Streleczky József és Hajdú Attila őrmester és Varga Krisztián rendőr-szakközépiskolai hallgatót.

A járőrök - mint azt a rendőrség és a büntetés-végrehajtás közös tájékoztatóján elmondták - azonnal felismerték Tamást, aki, amikor meglátták, épp egy emelkedőn tolta a biciklit. Tudták, hogy szökésekor elrabolta a leütött fegyőr fegyverét, ezért még mielőtt felszólították volna, hogy igazolja magát, kibiztosították fegyvereiket.

"Nem csináltam semmit" - üvöltötte a szökött rab, amikor Hajdú Attila őrmester felszólította, hogy igazolja magát, majd felpattant a biciklire és menekülni próbált. A járőrök kocsival utána indultak, s leszorították az útról. Tamás a biciklijére erősített nylontáska felé kapott, de a rendőrök megelőzték: utóbb kiderült, abban volt az őrtől elrabolt, csőre töltött pisztoly. Streleczky földre vitte a szökött rabot. Húsz perccel később, hogy a bejelentő letette a telefont, Tamás Imre Zoltán már bilincsbe verve várta, hogy visszavigyek a rácsok mögé.

"Megfogtatok! Jók voltatok!" - mondta már megbilincselve a fiatal rendőröknek. (Hajdú őrmester két éve, Streleczky egy éve rendőr, Varga Krisztián pedig másodikos a rendőr-szakközépiskolában.)

A rendőrség lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés, fogolyszökés, súlyos testi sértés kísérlete és hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indít eljárást az elfogott szökevény ellen, akire emiatt akár tizenkét évi szabadságvesztést is kiszabhatnak. Emellett a szökéssel "elérte", hogy a korábbi büntetéseit és a fentiek miatt várhatót is, maradéktalanul le kell ülnie, s feltételesen sem lehet majd szabadon bocsátani.

Tóth Gábor a sajtótájékoztatón bejelentette: még karácsony előtt kifizeti a BRFK a bejelentőt megillető jutalmat.

Csere László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka bátorságáért mindhárom rendőrt megjutalmazta, később Pest megye főkapitánya részesítette dicséretben őket. Csere elmondta: befejeződött a Tamás szökésének körülményeit feltáró belső vizsgálat. Közvetlenül senkit nem találtak felelősnek a történtekért, de néhány "kisebb" szabálytalanságért mégis fegyelmi vizsgálat indul.

A három fiatal járõr, Varga Krisztián, Hajdú Attila és Streleczky József õrmester számolt be az elfogás körülményeirõl a rendõri vezetõk társaságában
A három fiatal járõr, Varga Krisztián, Hajdú Attila és Streleczky József õrmester számolt be az elfogás körülményeirõl a rendõri vezetõk társaságában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.