A képviselői szabadság határai

Nem fogadja el a 100 ezer forintos büntetést Jánosi György, szerinte az ellentétes az MSZP alapszabályával és a képviselői esküvel. A honatyára azért rótt ki bírságot a képviselőcsoportja, mert az előre hozott nyugdíj kapcsán egy fideszes módosító indítványt szavazott meg.

- Mielőtt bárki a szocialista képviselőcsoport tagjává válna, alá kell írnia egy megállapodást, amely szerint kötelező érvényűnek tekinti a frakció szabályzatát. Ha valaki képtelen egyetérteni egy közös döntéssel, előre jeleznie kell, hogy másképp szavaz - mondja Lendvai Ildikó, aki szerint a bevett gyakorlat az, hogy a képviselőcsoport engedélyezi az "elhajlást". Jánosi nem jelezte, hogy kiszavazna.

A képviselői eskü szerint a honatya lelkiismerete szerint és választói érdekében tevékenykedik. - A mandátum azonban csak jogi értelemben szabad, politikai értelemben viszont nem, hiszen bármekkora is az egyén szerepe, ő egy párt jóvoltából emelkedhetett képviselővé - vélekedik Halmai Gábor. Az alkotmányjogász szerint, ha a konfliktusok elviselhetetlenné válnak, egyszerű a megoldás: el kell hagyni a képviselőcsoportot.

Jánosi György
Jánosi György
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.