Draskovics Tibor: Újabb reformok a kormány előtt

A koalíciós pártok és a piacok támogatják az eddigi reformokat, a további reformintézkedésekről szóló javaslat ma kerül a kormány elé - közölte tegnap Draskovics Tibor, az államreform-bizottság vezetője.

- Ez a program fogja kiteljesíteni a második Gyurcsány-kormány politikáját - tette hozzá a kormánybiztos, aki az eddigi reformokról szólva úgy fogalmazott: amit ezen a téren a kormány vállalt, meg is tette.

Draskovics Tibor szerint számos területen megkezdődtek a változások.

Nyugdíjrendszer: a nyugdíjkorhatár emelése céljából történtek intézkedések.

Egészségügy: a valós szükségletekhez igazítják a szolgáltatást és az intézményrendszert, átalakítják továbbá a gyógyszerellátást, valamint megváltoztatják a társadalombiztosítási rendszert. Az egészségügyi reform következő szakaszában a kormány fenntartja a társadalombiztosítás kötelező jellegét, de mérlegelni fogja: egy vagy több biztosító legyen az egészségügyben.

Közigazgatás: a közigazgatásban és az önkormányzatokat érintően csökkentették az apparátus létszámát, támogatják a kistérségi társulásokat, ám a kétharmados törvények ellenzéki elutasítása után lassabban halad a régiók kialakítása.

Köz- és felsőoktatás: emelkedik a pedagógusok óraszáma, átalakítják a finanszírozási rendszert, az igazságosság és a teljesítmény ösztönzése céljából bevezetik a felsőoktatási részhozzájárulást. A köz- és a felsőoktatásban is elválasztják a költségvetési évet a tanévtől.

Az államreform-bizottság vezetõje további javaslatokat hoz
Az államreform-bizottság vezetõje további javaslatokat hoz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.