Felépült az első magyar szélerőmű-park Mosonszolnok térségében

Felépült az első magyar szélerőmű-park Mosonszolnok térségében; a 12 erőműből álló 24 megawatt teljesítményű létesítményre 36 millió eurót - közel 9 milliárd forintot - fordított a beruházó Energy Corp Hungary (ECH) spanyol-magyar vegyes kft. - közölte Hoffmann László ügyvezető igazgató kedden.

Tájékoztatása szerint 48 megawatt teljesítményű parkot szándékoztak létesíteni a magyar-osztrák határ közelében, s ennek megfelelően alakították ki az infrastruktúrát. Azonban csak 24 megawattra kaptak engedélyt a Magyar Energia Hivataltól. Hoffmann László azonban bízik benne, hogy az energia hivatal referenciaként kezeli az elkészült parkot, és a cég engedélyt kap a fejlesztés folytatásához.

Mostanra 12 szélerőművet állítottak fel. A kivitelezésben 8 millió euró értékű  munkát magyar alvállalkozók végeztek. A  széltornyok 78 méter magasak, rotorjuk 90 méter átmérőjű. A 12 géptől évente 52 ezer megawattóra termelést várnak. A beruházás megtérülési ideje 10-13 év. A park várhatóan legalább három évtizeden keresztül termeli az elektromos áramot üzemanyagköltség  nélkül.

A megújuló energiát a mosonmagyaróvári alállomáshoz juttatják, onnan kerül az országos hálózatra. A megtermelt energiát 13 évig köteles átvenni az állam által kijelölt kereskedő cég.

A társaság a park épületében megteremtette a feltételeket  konferenciák, kerekasztal beszélgetések lebonyolítására. Olyan programokat terveznek, amelyekkel fokozni tudják az emberek környezet iránti érzékenységét.

A park próbaüzeme jövő év első napjaiban indul, a kereskedelmi üzemet pedig várhatóan februárban kezdik.
A létesítmény teljes egészében magánberuházásból valósult meg. A gazdasági kormányzat a társaság benyújtott pályázatát a  KIOP-forrásra elutasította.

Az ECH Kft.-t 2001-ben alapította 2 spanyol szakmai befektető cég, az Acciona Eólica CESA S. L., és a GEHC Energias Renova bles S. L. , valamint a magyar LG Energia Kft.

Az Acciona a világ legnagyobb független szélerőműves cége: 3  ezer megawattos kapacitású szélerőművel rendelkezik. Tőzsdei cég, a  világ több mint 60 országában van érdekeltsége.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.