Művészi Kukák Budapesten

A Summa Artium által rendezett árverésen egy olyan képzőművészeti terv kapta a legnagyobb összeget, amely 2007 májusától szeptemberig valósul meg Budapest utcáin. A Mecénás napi rendezvényen Vékony Délia terve, a Művészi Kuka Project 2,1 millió forintot kapott a támogatóktól.


A Summa Artium azzal a nem titkolt céllal szervezte árverését ebben az évben már másodszor, hogy divatba hozza a kultúra és az üzleti szféra kölcsönösen előnyös együttműködési formáit. A Mecénás napi díjátadó gálán négy kategóriában adták át a Summa Artium díját a művészeteket kiemelkedő módon támogató vállalatoknak és magánszemélyeknek, valamint támogatói árverésre kínáltak fel tíz különleges kulturális projektet.

Az üzleti élet azon képviselői találkoztak itt, akik a kulturális szponzorációt befektetésnek tekintik. Ebben a hitben ajánlották fel a művészek ötleteiket, projektjeiket támogatásra.

A legmagasabb, 2,1 millió forintos összeget tekintve Vékony Délia Művészi Kuka Projektje nyerte meg leginkább az árverésen résztvevőket. A nagylelkű felajánlók: a Magyar Telekom, az AXA-Winterthur és Reiniger Róbert. Vékony Délia, a Sparks Gallery for Emerging Artists kurátora és kiállítás-szervezője a köztéri narancssárga és zöld szemetesládákat fogja felhasználni nagyszabású tavaszi kiállításához. A Budapest utcáin pompázó használati tárgyakat az előzetes tervek alapján kiválasztott művészek alakítják majd át saját művészi világuk és esztétikai látásmódjuk szerint.

A Művészi Kuka Projekt egy mindenki által ismert tárgyat transzformál át alkotássá, felhívva ezzel figyelmünket a hétköznapokban megbúvó művészeti lehetőségekre, amikor egy tárgy többet ér el funkcionális értékénél. Ezzel párhuzamosan a kortárs művészetek és a hasznosság összefüggéseinek kérdéseiről is hasznos vitát válthatnak ki ezek az alkotások. A projekt másik hangsúlyozottan fontos célkitűzése a lakosság véleményalkotásra késztetése a hulladékgazdálkodás problémáival kapcsolatban. Az utcák tisztaságának fenntartása és a hulladékgazdálkodásról szóló véleményformálás is megfogalmazott célja a projektnek, míg a városkép-átalakító programhoz is szervesen kapcsolódik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.