Jordániába látogatott az izraeli kormányfő

Váratlanul a jordániai fővárosba látogatott kedd délután Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, és két órányit tárgyalt II. Abdalláh királlyal a közel-keleti békefolyamat újraélesztésének módozatairól.

Az ammáni királyi palota egyik tisztviselője közölte, hogy az izraeli kormányfőt az uralkodó hívta meg, aki nagyon szeretné, ha  izraeli szomszédja felújítaná a béketárgyalásokat a palesztinokkal.

A tárgyalásokról az idézett tisztviselő annyit közölt, hogy "az uralkodó és vendége megállapodtak arról, folyamatosan egyeztetnek a Palesztin Hatósággal mindazoknak az utaknak a megvitatására, amelyek  a békefolyamat újraélesztését lehetővé tennék." Az ammáni  közleményből kiderült, hogy II. Abdalláh kész egy Abbász-Haníje  találkozónak otthont adni, hogy a palesztinok elsimítsák  nézeteltéréseiket és előmozdítsák a palesztin egységet. Az izraeli  kormányfői hivatal is arról számolt be, hogy a találkozón szó volt a  palesztinok közötti hatalmi harcról és más regionális kérdésekről.

Abdalláh király a közelmúltban figyelmeztetett a Mahmúd Abbász  palesztin elnökhöz hű erők és az Iszmáil Haníje kormányát alkotó Hamász iszlám radikális mozgalom hívei közti erőszakspirál veszélyeire. Izrael elvileg beleegyezett abba a javaslatba, hogy egy Jordániában állomásozó palesztin félkatonai szervezetet vezényeljenek át a Gázai övezetbe Abbász megerősítésére.

A Hamász szóvivője szerint a szervezet még nem kapott hivatalos meghívást egy esetleges ammáni találkozóra, de amennyiben a meghívás megérkezik, azt tanulmányozni fogják. - "Együtt tartunk mindenkivel, aki az egységre és a nemzeti érdekek tiszteletben tartására szólít  fel, de nem a Hamász kárára" - mondta a szóvivő, emlékeztetve arra, hogy a szervezet stratégiai fontosságúnak tekinti a Jordániához  fűződő kapcsolatokat, ám nem a Hamász szakított Ammánnal, hanem Ammán a Hamásszal.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.