Tamás Imre Zoltán lebukott - nem tudta használni fegyverét

Állampolgári bejelentésre kapták el kedden délelőtt Tamás Imre Zoltánt, aki december elsején szökött meg a Budapesti Katonai Ügyészségről - közölte a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese kedden Budapesten.

Tóth Gábor sajtótájékoztatón elmondta: személyesen beszélt a bejelentővel, akinek még karácsony előtt kifizetik az egymillió forintos nyomravezetői díjat.

Bozsó Zoltán, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója hozzátette: a férfit Budakalász és Üröm között kapták el  biciklizés közben.

Tamás Imre Zoltánt, akit a december elsején a Fő utcai katonai ügyészségre vittek, megtámadta a mosdóban az őt kísérő őrt, akinek súlyos sérüléseket okozott, majd elmenekült. A rendőrség eleinte fél-, később egymillió forintra emelte a férfiért járó nyomravezetői díjat. A szökött rab magával vitte az őt kísérő őr Parabellum típusú maroklőfegyverét és két tárban 28 lőszert.

Tóth Gábor emlékeztetett, 15 fős nyomozócsoport dolgozott a szökött fogoly elfogásán. Az elmúlt 19 nap alatt több bejelentést is kaptak. Ezek között volt egy olyan is, amelyről utólag azt gondolják a rendőrök, hogy valóban a szökött fogolyról szólt. Akkor még nem sikerült a férfit elfogni.

Az ezredes hangsúlyozta: négy bűncselekmény - lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés, súlyos testi sértés, hivatalos személy elleni erőszak és fogolyszökés - miatt indítanak eljárást a férfi ellen. Kihallgatását még kedden megkezdik. Mindezért halmazati büntetésül 12 évet is kiszabhat rá a bíróság. Még vizsgálják, volt-e segítője a férfinak. Hozzátette: az, hogy civil ruhája, kerékpárja volt, utalhat erre.

Bozsó Zoltán, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója beszámolt arról, hogy kedden 9 óra 2 perckor kapták a bejelentést arról, hogy Budakalász és Üröm között egy férfi kerékpározik "sapkaszerűen feltűrt símaszkban". A szolgálatot teljesítő pomázi járőrök - akik fiatalok, idén illetve tavaly végeztek tanulmányaikkal - a helyszínre siettek egy rendészeti szakközépiskolai hallgatóval. Az Üröm felé tartó személy  borostásabb és soványabb volt, mint a róla közreadott fotó, vélhetően nem ápolt körülmények között töltötte az elmúlt napjait. A bejelentést követő huszadik percben bilincsben volt a férfi.

Streleczky József, Tamás Imre Zoltán elfogásában résztvevő rendőrőrmester elmondta: a férfit társa felszólította arra, hogy  igazolja magát. Ekkor kerékpárjával az ellenkező irányba menekülni kezdett. Streleczky megfordult a rendőrautóval, felvette az igazoltatásra kiszállt kollegáját és a férfi után eredtek. Mellé értek a kocsival, ekkor a férfi egy bozótos terület felé vette az irányt, majd később ismét az út felé menekült. A rendőrök megpróbálták az út menti füves árokba szorítani a szökevényt, de az akció közben megfeneklett a járőrautó. Végül Streleczky kiugrott a kocsiból és lerántotta a kerékpárról a férfit. Ekkor Tamás Imre Zoltán a kerékpáron levő nylonzacskó felé nyúlt, amelyet Streleczky megfogott és elhajított. Később kiderült: a szatyorban volt a lopott fegyver, csőre töltve. "Nem volt ideje reagálni" - fogalmazott Streleczky, hozzátéve, hogy odaértek a társai is és testi kényszert alkalmazva megbilincselték a férfit.

"Most megfogtatok, jók voltatok" - idézte fel Tamás Imre Zoltán  szavait a férfi elfogásában résztvevő másik rendőrőrmester. Hajdú Attila hozzátette: a körözött személy végig azt kiabálta: "nem csináltam semmit", de ekkor már felismerték, hogy ő a keresett fogoly.

Streleczky és Hajdú kitért arra is, hogy Varga Krisztián, rendészeti szakközépiskolai tanuló is segítségükre volt a férfi elfogásában. A három rendőr beszámolt arról is: csak akkor tudatosult bennük az, hogy veszélyben voltak, amikor már megbilincselték a szökevényt.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a fogolynál egy lopott személyigazolványt is találtak.

(MTI)

Tamás Imre Zoltán
Tamás Imre Zoltán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.