Összecsukták a napelemet - pénteken visszatérhet a Discovery


Sikerült összecsuknia a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik beragadt napelemtábláját hétfői űrsétáján a Discovery amerikai űrrepülőgép legénységének, megoldva ezzel a küldetésük során támadt egyetlen bonyodalmat.

A napelemtáblát múlt szombaton kellett volna összecsukniuk az űrhajósoknak, hogy egy másik, hatékonyabb napakkumulátort helyezhessenek el a 350 kilométeres magasságban keringő ISS-en. Idő hiányában azonban nem tudták befejezni a feladatot, mert a harmónikaszerű szerkezet szorítógyűrűi beragadtak, ezért a tábla nem húzódott össze kielégítő mértékig. Robert Curbeam amerikai és Christer Fuglesang svéd űrhajósnak hétfői űrsétáján végül sikerült összecsuknia a szerkezetet.

A művelet elvégzése öt órába telt, de az ötödik óra végén a napelemtábla végre az ISS tárolójába került. Az összecsukott napelemet az ISS egy másik pontjára helyezik át, helyet adva az új napelemeknek, amelyek állandó forgómozgást végezve - celláikat mindig a Nap felé fordítva - a legnagyobb hatékonysággal "nyelik el" a napsugarakat.

Ez volt a Discovery mostani legénységének negyedik űrsétája. Curbeam egyben új csúcsot állított fel: ő az első asztronauta, aki négy űrsétával dicsekedhet egyetlen űrrepülés alatt.

A Discovery legénysége a napelemtábla összecsukása körüli bonyodalmak miatt az eredetileg tervezettnél egy nappal később, pénteken tér majd vissza a Földre. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.