Viharos "önkormányzati gyűlés"

Kósa Lajos egyeztetni hívott tegnap önkormányzati vezetőket - kormánytagok is jöttek. Egy nyilatkozat született - a konfliktus nem rendeződött.

"Miért nem nyitódik ki a szemed?" - kérdezte Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester tegnap Botka László szegedi szocialista polgármestert a Parlament delegációs termében az "önkormányzatok gyűlésén".

A rendezvényen - amelyet Kósa Lajos hívott össze annak érdekében, hogy a települések és a városok képviselői még a jövő évi büdzsé elfogadása előtt hallassák véleményüket - megjelent a kormány részéről Lamperth Mónika önkormányzati miniszter, Veres János pénzügyminiszter, valamint Bajnai Gordon fejlesztési kormánybiztos.

- Ez csel - hangoztatta Kósa Lajos -, s egyúttal emlékeztetett arra, hogy a parlamenti frakcióvezetőket hívták meg az egyeztetésre, a minisztereknek nem küldtek meghívót. Botka László viszont azt nehezményezte, hogy olyan nyilatkozattervezetről döntöttek az "önkormányzatok gyűlésén" (Kósa Lajos szerint közfelkiáltással), amely inkább afféle pártpolitikai nyilatkozatnak tűnik.

Az állásfoglalás valóban elítéli a kormányt: "2006 végére mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a központi költségvetés és az államháztartás rendkívül súlyos helyzetbe került. Ennek a csődközeli állapotnak egyértelműen a kormány az okozója, mert rossz (...) gazdaságpolitikát folytatott. Ezért a felelősség is a kormányt terheli" - olvasható a nyilatkozattervezetben.

A dokumentum azt is tartalmazza, hogy az önkormányzati vezetők nem akarnak iskolákat, kórházakat bezárni, nem akarnak pedagógusokat, orvosokat elbocsátani, de a kormány erre kényszeríti őket. Ezért a képviselőkhöz fordulnak, hogy a jövő évi költségvetésről szóló döntésükkel ne nyomorítsák meg a településeket. Botka László szerint inkább előremutató egyeztetésre lett volna szükség: a Kósa Lajossal folytatott szóváltás után a szegedi polgármester azonnal elhagyta a termet. A tanácskozáson a minisztereken kívül néhány szocialista polgármester is megjelent, és Csabai Lászlóné, nyíregyházi polgármester is részt vett a tanácskozás második felén. Az egyeztetésre a megyei jogú városok polgármesterei, a megyei közgyűlések elnökei, a kistérségi elnökök, valamint a fővárosi kerületek polgármesterei és a főpolgármester kapott meghívást, valamint a parlamenti frakcióvezetők. (Demszky Gábor nem jött el.) Kósa Lajos arról beszélt, hogy az "önkormányzatok gyűlése" valójában az utolsó segélykiáltás. "Nincs hova hátrálni, nincsenek tartalékok a rendszerben" - közölte a debreceni polgármester, aki szerint, ha nincs több pénz, akkor az önkormányzatok feladatait is mérsékelni kell. Különben igaz lesz az az afrikai mondás, amely szerint a kormány "más dárdájával veri a csalánt".

Veres János pénzügyminiszter azt mondta, a helyzet megítélésével egyetért, ő is tudja, hogy az önkormányzati rendszerben baj van és hogy "nincs több tartalék". Szerinte a tizenhat évvel ezelőtt elfogadott önkormányzati rendszerrel van baj, azt kell megváltoztatni. Amikor Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere arra tett javaslatot, hogy a 102 milliárdos önkormányzati forráshiányt felezzék meg, és csapjanak egymás markába, mert ha ez nem történik meg, akkor az önkormányzatok elbocsátásokra kényszerülnek, Veres János közbeszólt: "Mi nem küldünk el senkit." Szita ezt mérhetetlenül cinikus megjegyzésnek minősítette. A pénzügyminiszter úgy riposztozott: az önkormányzatok 124 milliárd forintos többlettámogatást kapnak 2007-re. Szerinte nem igaz, hogy az EU huszonöt pénzügyminisztere által elfogadott magyar kon-vergenciaprogram "szemétre való". Emlékeztetett rá, 2002-ben már volt olyan önkormányzat, amelynek 193 milliós működési hitelt kellett felvennie.

Lamperth Mónika a közfelkiáltással elfogadott nyilatkozatról mindössze annyit mondott: annak csak az utolsó szakaszával ért egyet, amely párbeszédről, széles körű társadalmi konszenzusról tesz említést. A miniszter nem tudta értelmezni az "önkormányzatok gyűlése" intézményét, ismételten üdvözölte, hogy létrejött az önkormányzatok Gyurcsány Ferenc által javasolt egyeztető fóruma, ahol az önkormányzati oldal saját maga jelölheti ki képviselőit.

Megyei önkormányzatok a költségvetés módosításáért

Tolna megye önkormányzata határozatban kérte a megye országgyűlési képviselőit, hogy a jelenlegi formában ne támogassák a zárószavazáson a költségvetési törvényt, mert "annak sarokszámai diszkriminatívak". Réger Balázs, a megyei önkormányzat kabinetvezetője tudósítónknak azt mondta: szeretnék, ha a képviselők szorgalmaznák a jövő évi költségvetési törvénytervezet megyei önkormányzatokat sújtó rendelkezéseinek módosítását - elsősorban az általuk fenntartott intézmények érdekében. Hangsúlyozta: az ésszerű racionalizálást a Fidesz vezette önkormányzat sem kifogásolja, viszont a tervezett bevételcsökkentést igen. A Csongrád Megyei Közgyűlés kompenzációs rendszer kialakítását kéri a kormányfőtől.

A testület fideszes elnöke, Magyar Anna hozzátette: saját hatáskörben a megye mindent megtesz, ami nem jár érzékelhető szolgáltatásromlással, ugyanakkor költségmegtakarítást jelent.

Kósa Lajos nem várta õket, a miniszterek - Lamperth Mónika és Veres János mégis  jöttek
Kósa Lajos nem várta õket, a miniszterek - Lamperth Mónika és Veres János mégis jöttek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.