Ugye nem akarjátok, hogy Jones visszajöjjön?

Lehet olyan politikai forgatókönyv, amely szerint Orbán Viktor nem indul miniszterelnök-jelöltként a 2010-es választáson? Az első olvasásra képtelennek tűnő kérdés azután kerülhet szóba, hogy a Fidesz elnökének egykori miniszterelnöki főtanácsadója, Schmidt Mária az Állatfarm című Orwell-regényből egy, csak "Orbánra lefordítható" idézetet választott múlt heti, lapunkban megjelent írásának mottójaként.

Az idézet így szólt: "Azt ugye nem akarjátok, elvtársak, hogy Jones visszajöjjön?" A Terror Háza főigazgatója írása végén választ is ad ily módon: "Hazánk szétesőfélben van. Nagy a felelősségük azoknak, akik a közmegegyezés utolsó lehetőségeit is elszalasztanák, csak hogy Jones vissza ne jöjjön. Nem fog. De Gyurcsány még itt van."

A kijelentést megpróbáltuk Schmidt Máriával együtt értelmezni, de megkeresésünkre csak annyit mondott - nem tagadva, Orbán Viktorra gondolt -, hogy "egyértelműen fogalmaztam, amikor morális kérdések kapcsán leírtam gondolataimat".

Egy másik egykori főtanácsadónak is feltűnt az idézet, és a határozott kijelentés, miszerint Jones - azaz Orbán - nem fog visszatérni. Elek István úgy látja, hogy Orbán Viktort meg fogják választani a Fidesz elnökének, és ez ma biztosabb, mint néhány hónapja volt. Elek szerint ugyanakkor a Fideszben radikális változásra lenne szükség, hogy a pártnak esélye legyen 2010-ben a győzelemre.

Elek István politológus úgy látja, ha lenne is olyan, az elnöktől független csoport, amelyik a jelenlegi, párbeszédre képtelen helyzetből kivezetné a kormány-ellenzék viszonyt, felbukkanása - ma még - csökkentené a Fidesz esélyeit: Orbán nélkül ugyanis ma nem lehet nyerni. Elek jelezte ugyanakkor, hogy ő már megírta, Orbánnak önként fel kellene adnia az "egy a tábor, egy a zászló" elvet, de ennek egyelőre nem látja nyomát. Gondnak tartja ugyanakkor azt is, hogy a kormány hibái miatt a jobboldal a szőnyeg alá söpörte a saját problémáit, amelyeknek értelmes kibeszélése megkezdődött a Fideszhez közel álló lapokban a választási vereség után.

Elek István abban sem biztos, hogy a népszavazás Orbán Viktor sikerét hozza. A kérdések körüli jogi problémák, a megszorítások után megnyugvó pénzpiaci környezet kevéssé valószínűsítik, hogy a voksolás eredményes legyen, és bármi lesz is a végeredmény, az nem jelenti azt, hogy a miniszterelnök úgy érezné: távoznia kellene.

Náray-Szabó Gábort nem az esetleges forgatókönyvek, hanem "egy új morális rend" gondolata foglalkoztatja. A Professzorok Batthyány Körének elnöke szerint a politikusoknak - mindkét oldalon - a saját házuk táján kell elkezdeniük az önvizsgálatot. Ehhez a társadalomnak is türelmet kell tanúsítania, mert ha valaki önkritikát gyakorol, azt a másik tábor azonnal kihasználja. Amúgy is az a gyakorlat, hogy ha valakit hazugsággal vádolnak, azonnal szembesítik a vádlót a saját hazugságaival. Náray-Szabót ezért nem az érdekli, hogy kicsoda Jones és marad-e Gyurcsány, hanem az: mikor jut el oda az ország, hogy ha egy politikus nyíltan hazudik, akkor a pártja lemondatja, mert ezt várják el a szavazói.

Egy neve elhallgatását kérő elemző úgy látja, hogy a Terror Háza főigazgatója reális képet vázolt fel hasonlatával. Orbán maradásának - szerinte - ma elsősorban anyagi okai vannak. A Fidesz mögötti gazdasági kör ugyanis csak addig finanszírozza a párt akcióit, amíg Orbán a helyén van. Jöhet helyette más, de akkor másnap ki kell fizetni úgy hárommilliárd forintnyi adósságot. Egyébként pedig előfordulhat, hogy Orbán Viktor már látja: képtelen abszolút többséget szerezni egy választáson. Szavazatszerző képessége finoman szólva is korlátozott, esetleges szövetségeseit fölszámolta. Az is lehetséges, hogy a 72 órás ultimátum taktikája az volt, hogy Gyurcsányt ezzel "összeragassza" saját pártjával, s így az MSZP kénytelen őt cipelni 2010-ig, amikor már meg lehet verni. Egy másik variáció, hogy Orbán egy kétharmadosnak remélt jobboldali győzelem után inkább köztársasági elnök lenne - alkotmánymódosítás után, a jelenleginél jelentősebb jogkörrel.

Schmidt Mária, Balog Zoltán és Orbán Viktor - a teoretikusok
Schmidt Mária, Balog Zoltán és Orbán Viktor - a teoretikusok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.