Cigány, zsidó, arab: hadd szóljon

Világzenei est a a Dunán egy igazi szupergruppal, amelynek középpontjában egy cimbalom áll.  Két, ugyancsak kiváló vendég is fellép.


A Fellegini KlezmerGipsy játszik szerdán nyolctól az A 38 hajón. Az est vendégei: Palya Bea és a Chalaban

Fellegini KlezmerGipsy nevű formáció tavaly alakult az opera- és klezmerénekes Fellegi Balázs kezdeményezésére. A nemrég a Zeneakadémián is teltházas koncertet adó zenekar hangzásának központjában a Balogh Kálmán által megszólaltatott cimbalom áll. A Fellegini KlezmerGipsy igazi "szupergrup", tagjai a legnevesebb magyarországi nép- és világzenészek közül verbuválódtak. A roma muzsika és a zsidó klezmer fúziója különleges zenei élményt ígér.

Palya Bea a kortárs magyar népzenei előadók fiatal generációjának egyik legkiválóbb és leginkább sokoldalú képviselője. Európai és keleti dalokat egyaránt énekel, de nem idegen től a dzsessz vagy a megzenésített vers sem, emellett gyereklemezt is készített. Mozgékony egyénisége számtalan közös munkára ösztönzi, alapító tagja volt a Folkestrának és a Kárpátiának, de gyakran lép fel a Kalákával, a Nagy János Trióval vagy az Etnofonnal.             
A marokkói zenét játszó Chalaban zenekar Magyarországon alakult, Said Tichiti vezetésével.  Az egyetlen hazai együttes, amely autentikus arab zenét játszik. Muzsikáját a tradicionális marokkói zenei formák inspirálják, de felfedezhetők más kultúrák modern és népzenéinek nyomai. A Chalaban megalakulása óta nagy hangsúlyt fektetett a különböző stílusok, hangszerek és zenei tudás befogadására.

Fellegi Balázs
Fellegi Balázs
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.