Társadalmi vita a neten - Népszerű érdektelenség

Az embereket nem érdekli a jogalkotás: az interneten közzétett tervezetekhez alig érkezik észrevétel. Igaz, ha konkrét kérdést tesznek fel, ezrek szavaznak a KRESZ-módosításról, és sokan elmondják véleményüket, például a rendőrség és a határőrség összevonásáról.

Internetes szavazásra bocsátotta a gazdasági miniszter a KRESZ-módosítást, vasárnapig több mint tizenkétezren voksoltak. Kóka János ötlete szokatlannak tűnik, ám korántsem új. Az elektronikus információszabadságról szóló, tavaly júliusban kihirdetett törvény szerint ugyanis a jogszabálytervezeteket valamennyi tárcának közzé kell tennie a világhálón, és azokat a lakosság véleményezheti. A felvetésekre a minisztériumoknak egyenként nem kötelező választ adniuk, ám a megadott határidő letelte után az észrevételekről összefoglalót kell készíteniük, és a javaslatok elutasítása esetén - a nyilvánvalóan alaptalanok kivételével - magyarázattal tartoznak. Úgy tűnik, hogy a beleszólás lehetőségével egyelőre kevesen élnek. De a törvény rendelkezéseit a minisztériumok sem veszik túl komolyan: ha véletlenül érkeznek javaslatok, azok sorsáról igen keveset árulnak el.

Érthető, ha a közúti jelzőtáblák méreteiről szóló rendelet módosítása nem vált ki különösebb érdeklődést - a gazdasági tárca honlapja szerint ehhez egyetlen észrevétel sem érkezett -, de ugyanígy járt az egyes vendéglátó-ipari és kereskedelmi tevékenységek folytatásához szükséges képesítésekkel kapcsolatos tervezet is. Pedig az érintettek számára akár fontos lehetne, hogy pincér vagy szakács végzettséggel lehet-e hot dogot árulni.

Mindezek után meglepő, hogy a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról szóló miniszteri rendelethez négy, az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz 17 (!) javaslat érkezett. Kár, hogy a felvetések tartalmáról nem tudhatunk meg semmit, mert az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium - az egyértelmű törvényi szabályozás ellenére - az ötletek hasznosításáról nem ad tájékoztatást. Még kevesebb erőfeszítést tesz az egészségügyi tárca, mert ott annyi sem derül ki, hogy volt-e bármilyen észrevétel. A PM honlapján pedig a véleményezés lehetőségéről is hallgatnak, lehet viszont szavazni arról, hogy hiányzik-e valakinek a kezdőlapjukról az intro.

Egészen felhasználóbarát a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca weboldala: a "Jogszabályok" fülre kattintva elérhetők a tervezetek, és ha a véleménynyilvánítási határidő nem telt el, a javaslatok végén található ablakba bárki beírhatja a véleményét. De hiába kerestük, hogy élt-e valaki ezzel a lehetőséggel. A munkaügyi minisztérium honlapján viszont legalább néhány tervezet mellett feltüntetik: "Az előterjesztésre állampolgári, illetve közérdekű észrevétel nem érkezett." Egyértelmű az érdektelenség a környezetvédelmi és az igazságügyi tárcánál is.

Az információszabadságról szóló törvény minden eddiginél szélesebb társadalmi vitára adna lehetőséget, ám a jogszabályok véleményezése iránt látványos az érdektelenség. Működnek viszont a konkrét témákban nyitott fórumok. Sokan szólnak hozzá a KRESZ-módosításhoz, s már több mint kétszázan mondtak véleményt a rendőrség és a határőrség tervezett összevonásáról is. A PM fórumai pedig kifejezetten népszerűek, mert összességében több ezernyi kérdés vagy javaslat érkezett. Például az online adótanácsadóhoz nem egészen fél év alatt csaknem kétezer kérdés érkezett. Igaz, a legfrissebb bejegyzés így kezdődik: "2006. nov. 29-i levelemre nem kaptam választ."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.