Extravagáns kiadványok - jómódú gyűjtőknek

Bár a tehetősebb és egyben tiszteletre méltó vásárlási morállal bíró piacokon (Egyesült Államok, Anglia, Franciaország, Ausztrália vagy Japán) már hosszú évek óta divat a gyűjtők szenvedélyének kiszolgálása, illetve kihasználása, Magyarországra csak mostanában kezd begyűrűzni ez a szokás.

Az általában módosnak mondható gyűjtők - azaz bárki, aki kedvencéért képes, sőt szívesen nyúl mélyen a zsebébe - álma az úgynevezett limitált kiadás. Ezek kis példányszámban megjelentetett, különleges, a normál verziónál sokkal többet és szebben nyújtó, sorszámozott kiadványok, amelyek miután elfogytak a boltokból, egyre nagyobb értéket képviselnek - már ha valaki hajlandó egyáltalán megválni tőlük. Bár a forgalmazók a folyamatos árzuhanások miatt a piac hanyatlásáról beszélnek, annak érettségét pont az ilyen exkluzív kiadványok felbukkanása igazolja.

Az utóbbi évek legmerészebb vállalkozása az ügynöktáskában kínált James Bond-gyűjtemény, amely 80-85 ezer forintos ár körül szerezhető be (a kiskereskedő árrésétől függően). A kiadvány valóban pazar: egy 007 felirattal gravírozott, cool fémkofferben - van benne némi irónia, hogy az imperialista ügynök kínai gyártmányú táskába került - tényleg "bondos" hazavinni a húsz filmet és számos extrát tartalmazó, mintegy 40 DVD-ből álló pakkot, de számos szempontból nem számít igazi limitált kiadványnak. Nincs például sorszámozva, és ugyanazokat a kétlemezes kiadványokat pakolták bele, amelyek amúgy is utcára kerültek. Sőt ha táska nélkül vásároljuk meg őket, 15 ezer forinttal olcsóbban is kijövünk. Bár az árról nem érdemes vitázni, mint említettük, egy rajongónak ez csak pár másodperces bosszúságot okoz - különösen hogy csupán ötszáz darab ügynökkoffer került forgalomba.

Nem csak a James Bond-fanok nyúlhatnak most a zsebükbe. Aki például szeretné beszerezni A Da Vinci-kód limitált ajándékdobozát, annak mintegy 20 ezer forintot kell felmutatnia. Ez sem szívbajos árpolitika, mivel a film kétlemezes kiadása (amely már négyezer forint alatt beszerezhető) mellett a regényből és a filmváltozatból ismert Cryptex-másolat, valamint Robert Langdon naplójának hasonmás kiadása lesz megtalálható a csomagban. Az ötszáz darab minden bizonnyal itt is hamar gazdára lel.

Hasonlóan értékes relikviákat tartalmaz a Predator-ajándékdoboz, amelyben egy életnagyságú Predator-sisak is benne lesz. A Ragadozó-fej mellett a tartódobozban a Ragadozó és a Ragadozó 2. című filmek szinkronizált változata, a két filmhez tartozó egy-egy bónuszlemez, valamint az Alien Vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen kétlemezes extra változata található meg - 40 ezer forintért. Kérdés, mekkora rajongótábora van Magyarországon a horrornak, különösen hogy még a műfajon belül sem számítanak túl jónak a Predator-mozik. Hasonló a helyzet a Rémecskék szőrös változatával.

Még ennél is extravagánsabb vállalkozás egy művészfilmet felruházni a különleges kiadás velejáróival. Ez pedig nem más, mint a Kim Ki Duk rendezte Bin-jip - Lopakodó lelkek, amely egész Európában egyedülálló kiszerelésben jelenik meg. Az ezer példányban legyártott speciális mágnesdoboz egyenesen Dél-Koreából hajózik be hozzánk (ugyanattól a gyártótól, amely a koreai változat csomagolását is végezte), hogy hamarosan szenvedélyes filmrajongók gyűjteményének ékkövévé váljon - hatezer forintért. Kis szépséghiba, hogy a mezei kiadvány ezer forint alatti áron kerül a boltokba.

A horror kedvelõinek
A horror kedvelõinek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.