Zavargások robbantak ki Koppenhágában

Sokan megsebesültek, háromszáz embert őrizetbe vettek a dán fővárosban a hét végén lezajlott tüntetés után kitört utcai zavargásokban.

A rendőrség kénytelen volt könnygázt bevetni a halálfejes anarchista zászlókkal, neonáci szimbólumokkal, vörös lobogókkal felvonuló, megvadult tömeggel szemben, amely gyújtogatott, kövekkel, Molotov-koktéllal dobálta a rendőröket.

Egy rendőrségi szóvivő a jeleneteket "háborús övezethez" hasonlította. A dán tv2 állomás értesülései szerint a tüntetők között a kemény magot szélsőbalos "autonómok" és szkinhedek, szélsőjobboldali aktivisták alkották.

Az engedélyezett, szombat esti tüntetés tucatnyi országból érkezett mintegy ezer résztvevője a tüntetők által Ungdomshuset-nek (ifjúsági háznak) nevezett épület hatósági kiürítése ellen tiltakozott. A békésnek indult demonstráció akkor fajult el, amikor akcióba léptek a "feketeszázasok", a fekete álarcot viselő tüntető-provokátorok. Macskakövekkel dobálták a rendőröket, rendőrautókat, kirakatokat zúztak be, gyújtogattak, üzleteket fosztottak ki, barikádokat emeltek az utcán, bankok, üzletek, éttermek kirakatait törték be. A rend őrei erre kemény fellépéssel válaszoltak, amelyet a szóvivő azzal is indokolt, hogy a rendbontók megszegték a demonstrációkra vonatkozó törvényt. Ennek értelmében utcai megmozdulások résztvevői nem takarhatják el az arcukat.

Az összecsapásokban több tüntető és rendőr megsebesült. - Sok éve nem kényszerültünk könnygázgránátok bevetésére - mondotta Flemming Steen Munch rendőrségi szóvivő. A Jyllandsposten című napilap szerint egy tüntető eszméletlenül kórházban fekszik (négy ujját vitte el a házi készítésű bomba, ami a kezében robbant). Az elszenvedett sérülések miatt két rendőr is klinikai ellátásra szorult. Az őrizetbe vetteket még vasárnap a vizsgálóbíró elé vezették - közölte egy szóvivő.

A múlt héten német, norvég és svéd szélsőbalos autonóm szervezetek számos tagja érkezett Koppenhágába, hogy részt vegyen a Norrebro kerületben álló ifjúsági ház "védelmében". A letartóztatottak között 83 külföldi (20 német) van. Magyar letartóztatott részvevőről nem tudnak a rendőri szervek.

Az épületet a fővárosi önkormányzat - egy önkényes házfoglalási akció következményeit hallgatólagosan elismerve - 1982-ben használatra átengedte dán fiataloknak, ám az épületet 2000-ben eladta. Azóta próbálnak érvényt szerezni a törvénynek, hogy az új tulajdonos birtokba vehesse az épületet.

Hét végi jelenetek Koppenhágában: lángok, Molotov-koktél és rendõrségi könnygázgránátok
Hét végi jelenetek Koppenhágában: lángok, Molotov-koktél és rendõrségi könnygázgránátok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.