Az utolsó tánc

Az első öt percet azzal töltjük, hogy egy korosabb hölgynek többször elmagyarázzuk: itt ma nem lesz Csonka Pici. Később a Megatánc döntőjében Olter Wandáról azt állítja valaki, hogy annyira sokoldalú, mint egy gömb, Kováts Gergely Csanád meg felugrik a levegőbe, és ott is marad.

Toporog az idős hölgy a Róna utcában, a TV 2 bejárata közelében, és szomorú. Kaptam ezt a belépőt, mondja, és morzsolgatja a belépőt, amit kapott. Tényleg nem lesz Csonka Pici, kérdezi reménykedve, tényleg nem, mondjuk. Besodródunk a stúdióba, ahol most, az adás előtti percekben még mindenki színes fényekben fürdik. Egyelőre Kálmán, a tapsoltató (nyájasabban: hangulatfelelős) is. Kálmán viszonylag alacsony, ritkuló hajú, korpulens figura, kinyúlt szvetterben rohangál a színpadon, ovációpróbákat tart a közönséggel, később, mintegy bemelegítésképpen mikrofont ragad, elénekel néhány számot, és kiderül: úgy nyomja a rockot, hogy ezúton is biztatjuk: a következő Megasztárt véletlenül se hagyja ki.

Nézze meg a képgalériát!Egyelőre azonban a Megatánc döntője kezdődik pillanatokon belül. A csatorna jelen lévő vezetői mosolyogva sétálgatnak, arcukról nem lehet leolvasni, hogy a finálé ünnepélyessége miatt boldogok, vagy azért, mert végre túl vannak a TV 2 - nézettségét tekintve - nem túl sikeres sorozatán. Csak a súgógépről tudunk leolvasni valamit, mégpedig azt, hogy az egyik műsorvezető, Till Attila így kezdi majd a műsort: "Jó estét, a színpadon a Megatánc döntősei." Biztató, hogy ennyire precíz az előkészítés, mi lenne ugyanis, ha tévedésből így köszönne be: Jó reggelt, Vietnam!?

Csanád vagy Wanda, Wanda vagy Csanád, kérdezi elsőként már élő adásban, de olyan rejtélyesre nyújtva a mondat végét, mintha egyértelmű lenne, hogy az országban pillanatnyilag nincs is fontosabb kérdés ennél, és ha a dolgozó tömegek megnyugtató választ kapnak rá, vége az álmatlan éjszakáknak és az őrjítő bizonytalanságnak. Szakértők szerint főképpen a fiatal, városi nők kíváncsiak a végeredményre, közülük került ki ugyanis a Megatánc legtöbb nézője, így ők bizonyára kívülről fújják az adatokat: a nyár végén kezdődött sorozat nyolc hete zajló döntőibe tizenhatan jutottak, a fináléba ketten: Olter Wanda és Kováts Gergely Csanád.

Kezdődik a döntő, a két résztvevő előbb alkalmi párokkal lép színpadra, később egymással is táncol, majd egyedül is. Vannak komoly villanások és viccesre fazonírozott jelenetek is, egy alkalommal Olter Wanda partnerével mai hangszerelésű finn népdalra mozog, Kováts Gergely Csanád meg barátjával ad elő egy kettőst, amelyben cserkésznek öltözve tréfálkozik. Két kitűnő táncost látunk, próbálunk különbséget tenni, de nem megy. Azt érezzük, amit az egész sorozat alatt: itt valamennyi fiatal elképesztően ügyes, mi pedig igény szerint elképedünk, de bennünk ragad egy nagy kérdőjel, hogy akkor most mi van. Jó lenne érteni a finom részleteket, de a zsűri tagjai sem segítenek. Olyanokat mondanak, hogy "Fantasztikus táncos vagy", meg "Na, ez maga a tánc, sőt a művészet". Látszik, szakmai részletekbe nem akarnak belecsúszni, amúgy meg képtelenek olyan érzékenyen és frappánsan fogalmazni, mint tették elődeik a Megasztárban, ezért ebben a műsorban valahogy a csillogás is fakul a közhelyektől.

Zajlik a döntő, Olter Wandáról egyik partnere a produkciót követő villáminterjúban azt állítja, olyan sokoldalú, mint egy gömb, ezt előbb geometriailag próbáljuk értelmezni, aztán maradunk a művészeti megközelítésnél, az a biztos. Kishonti Ildikó zsűritag meg azt mondja róla: lávaömlés, ezt is megjegyezzük, ez is jó. Kováts Gergely Csanád produkcióját egyszerűen világszínvonalúnak minősítik, alighanem tényleg az. Ő is egy szünetmentes áramforrás, miközben olyan puhán nyúlik, forog, és olyan légiesen mozog, mintha nem is kellene alá színpad. Felugrik a levegőbe, és mintha sohasem akarna leesni onnan.

Érkeznek a nézők telefonos szavazatai, érkeznek a korábbi döntősök, és érkezik egy igazi világsztár is, legalábbis így mondják: igazi világsztár. Van egy dala ugyanis, amit az elmúlt nyáron szerettek a fiatalok, a Cha cha. Az igazi világsztár neve Chelo, Puerto Ricóból jött, amolyan rapper fazon rendesen kitetoválva, mintha fiatal rajongói gyermeknyomdával dobálták volna meg.

Már csak az eredményhirdetés van hátra, ami kötelezően lassú és sejtelmes. Végül a csillámpapír- és tűzijátékesőben a műsorvezetők csak kimondják a lényeget: Kováts Gergely Csanád nyerte a fődíjat, ő utazhat három hónapra New Yorkba, a Broadway Dance Center képzésére. Ez alighanem nagyon komoly dolog, pontosan nem tudhatjuk, mint ahogy pontosan elég kevés dolgot tudhatunk a Megatáncról. Legfeljebb annyit: egyáltalán nem kezdő táncosok hétről hétre megidézték Ginger Rogers nénit, John Travolta bácsit, néha meg már majdnem olyanok voltak, mint egy házzal odébb maga Csonka Pici. 

Nézze meg a képgalériát!

Felugrik a levegõbe, és ott is marad
Felugrik a levegõbe, és ott is marad
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.