Karzai megharagudott az emberjogi szervezetekre

"Hamisnak" és "inkorrektnek" minősítette Hamid Karzai afgán elnök vasárnap a Human Right Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet minap közzétett jelentését, amely törvényszéki eljárást sürgetett háborús bűnökkel gyanúsított magas rangú afgán vezetők ellen.

Karzai az elnöki hivatal közleményében sajnálattal szólt arról, hogy a jelentés egyáltalán napvilágot látott. "A dzsihád (szent háború) vezetői pozitív szerepet játszottak az állam újjáépítésében és a nemzeti intézmények megerősítésében az elmúlt öt év folyamán" - hangzik az elnöki közlemény az 1979 és 1989 közötti szovjet megszállás ellen harcoló mudzsahidokra utalva, akik később egymással keveredtek véres polgárháborúba.

"Nemzetközi emberjogi szervezetek hamis jelentései nem segítik elő a békét, a stabilitást és az afgán kormány megerősödését" - vélekedett az afgán államfő.

A HRW kedden arra szólította fel az afgán hatóságokat, hogy hozzanak létre "különleges törvényszéket" háborús bűnök feltételezett felelősei számára, aki közül egyesek "ma magas funkciókat töltenek be a kormányban". Az emberjogi szervezet azzal vádolta a kabuli kormányzatot, hogy a tálibok 2001 végi bukása óta "háborús bűnösökre, az emberei jogok megsértőire és drogüzérekre támaszkodik ahelyett, hogy bíróság elé állítaná őket".

"A jelenlegi kormány és parlament több magas helyen lévő tagjának volt szerepe háborús bűncselekményekben azokban a harcokban, amelyek következtében kabuliak százezrei haltak meg, vagy hagyták el otthonukat a 90-es évek elején, s amelyek kiváltották a tálibok hatalomra jutását" - olvasható a HRW jelentésében. A szervezet név szerint említette Abdur-Raszúl Szajjaf, Mohammed Kászem Fahim és Burhanuddin Rabbani parlamenti képviselőket (utóbbi volt államfő), Iszmail Hán víz- és energiaipari minisztert és Karim Halíli alelnököt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.