Putyin ellen tüntetett az orosz ellenzék

Csaknem háromezren tiltakoztak az "Egyet nem értők" moszkvai demonstrációján a Vlagyimir Putyin elnöksége alatti "demokrácianyomorítás" ellen, nagyszabású rendőri biztosítás mellett, s a megmozdulás mérlege egy apró összetűzés és mintegy negyven aktivista előállítása volt.

A Majakovszkij-szobor körüli téren, enyhe időben lezajlott szombati nagygyűlést a valóban szabad parlamenti és elnökválasztások kivívását célzó egyéves megmozdulás-sorozat első lépésének szánták a szervezők: a Kreml tekintélyuralmi rendszerével dacoló Más(ik) Oroszország (Drugaja Rosszija) nevű mozgalomban tömörült liberális és baloldali radikálisok, Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök Nemzeti-Demokrata Szövetségétől, Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok Polgári Egységfrontján át, Eduard Limonov nemzeti-bolsevik csoportjáig.      

A szónokok egytől egyig rámutattak: akik eljöttek a nyolcezer rendőr, rohamrendőr és belügyi katona által körülvett  Diadal térre, azok bizonyították, hogy szabad emberek, s nem lehet őket megfélemlíteni.

Valamennyi szónok, köztük Vlagyimir Rizskov független liberális képviselő a szabadságjogok (választás, pártok, gyülekezés) elmúlt hat évbeli korlátozásainak feloldását, az állami tévében terjesztett hazug propaganda beszüntetését, s a szociális igazságosság érvényesítését, például egyes közszolgáltatási díjemelések visszavonását követelték, hacsak egy alacsonyan szálló rendőrhelikopter zúgása éppen el nem nyomta a hangjukat.

A szónokok, akik távozásra biztatták Putyint, Nyikolaj Patrusev állambiztonsági főnököt és korrupciós botrányba keveredett Mihail Zurabov egészségügyi és szociális fejlesztési minisztert, hazugnak és gyávának minősítették a hatóságokat, kifogásolták a (biztonsági szervekhez kötődő) "csekisták" túltengését az államhatalomban, elítélték a grúzokat, lengyeleket, észteket ellenségnek kikiáltó hisztériakeltést, s a Kreml hősének és Oroszország hóhérának titulálták Ramzan Kadirovot, Csecsenföld jelenlegi erős emberét.

Valamennyien hangsúlyozták, hogy a Más(ik) Oroszországban részt vevő, szögesen eltérő ideológiát valló csoportokat egyvalami egyesíti: az a közös követelés, hogy bárki szabadon kifejezhesse a maga nézeteit. A Vörös Ifjúság Előőrsének (AKM) képviselője szerint egységes elnökjelölt kell, s akkor a választást "bohózatból forradalommá" lehet változtatni.

A demonstrációt eredetileg az "Egyet nem értők meneteként" akarták megtartani, de a városvezetés a felvonulást - jogilag kétes módon - megtiltotta, és csak a gyűlést engedélyezte. A szervezők, akik provokációtól tartottak, el akartak kerülni bármiféle incidenst, különösen a mérsékelt Kaszjanov volt kormányfő. Még a gyűlés alatt bejelentették az egyik szervező, Ivan Sztarikov előállítását, s a radikális baloldaliak panaszkodtak: vidéki aktivistáik százait akadályozták meg abban, hogy Moszkvába juthassanak.

Végül a szervezők - a felvonultatott rendőrbuszok és vízágyúk láttán - arra kérték híveiket, hogy testi épségük megóvása érdekében tekintsenek el a  meneteléstől a Tverszkaja utcán. Elvonulás közben nemzeti-bolsevik és AKM-aktivisták mégis kisebb összetűzésbe bonyolódtak a rendőrökkel. Mintegy negyvenet őrizetbe vettek közülük, köztük az AKM vezetőjét, Szergej Udalcovot is.

(MTI)

Baloldali radikálisok a Putyin ellenes tüntetésen, Moszkvában
Baloldali radikálisok a Putyin ellenes tüntetésen, Moszkvában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.