Távozik az NKTH elnöke

Hosszas egyeztetés után menesztik a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökét: Boda Miklós a hivatal tegnapi közleménye szerint közös megegyezéssel távozik a gazdasági tárca felügyelete alá tartozó NKTH-tól. A 2004-ben kinevezett vezető tavaly óta szinte folyamatosan a támadások kereszttüzében állt, elsősorban az innovációs alap vitatható pénzosztási gyakorlata miatt.

Az évi 30-40 milliárdos támogatási keretet kezelő NKTH a magyar államigazgatás egyik legprogresszívabb intézménye lehetett volna, ám a hivatal az innováció felpörgetése mellett - vagy helyett - energiái egy részét folyamatosan a támadások elhárítására fordította.

Az elnöki székbe a Svédországból, az Ericsson cég kutatási igazgatói posztjáról átült elnök a hazai kutatásirányítás hagyományaitól és logikájától eltérő támogatási gyakorlatot vezetett be: az innovációs alap szétosztásánál jószerével csak a pályázati kiírások voltak nyilvánosak, de a nyilvánosság ezután már csak a szűkszavú támogatási döntésekkel ismerkedhetett meg, a döntnökök személye és az elbírálás indoklása titokban maradt. Ilyen körülmények között rendre támadható pályázati döntések születtek.

Bodát nemcsak a hazai kutatói közösség bírálta rendszeresen, hanem az a nagyvállalati vezetői kör is, amelytől az innovációs alap befizetéseinek nagy része érkezik. A vele szemben megfogalmazott kifogások időnként személyes hangsúlyokat kaptak, szóba került például, hogy nem rendelkezik a posztja betöltéséhez szükséges közigazgatási szakvizsgával, illetve a magyar jogszabályoknak megfelelő PhD tudományos fokozattal. A december 31-től hatályos, közös megegyezéses válást a közlemény nem indokolja, annyit lehet tudni, hogy a hivatalt átmenetileg Vass Ilona elnökhelyettes vezeti majd.(H. M.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.