Az iszlamisták a Fatahot vádolják

Polgárháborús veszély van a palesztin területeken, miután a Fatah egy funkcionáriusát megvádolták a Hamaszhoz tartozó kormányfő elleni merénylettel.

Pénteken ismét harcok voltak a Hamasz osztagai és a Fatah ellenőrzése alatt álló fegyveresek között a Gázai övezetben. A lövöldözésnek több tucat sérültje van. Ezt megelőzően az iszlamista mozgalom megvádolta Mohammed Dahlánt, a Fatah mozgalom gázai övezeti erős emberét, hogy ő áll az Iszmail Hanija miniszterelnök elleni csütörtöki gyilkossági kísérlet mögött.

Dahlán a Fatah egyik vezető személyisége, aki több fegyveres osztagot irányít. Volt már belbiztonsági miniszter is. Ő a Hamasz-kormány egyik legkeményebb kritikusa. A Hamasz előzőleg Mahmud Abbasz palesztin elnöknek, a Fatah vezetőjének testőrgárdáját hibáztatta a csütörtöki rafahi incidensért. Ez a szervezet felel a határátkelés rendjéért az egyiptomi határon. Rafahban visszatartották Haniját, aki több arab országban tett hivatalos látogatásról tért vissza. Bőröndjeiben 35 millió dollár volt készpénzben. Izrael szerint a pénzzel terrorakciókat finanszíroztak volna. A korábbi gyakorlattól eltérően, nem engedték át Haniját a pénzzel együtt. A Hamasz-politikus kénytelen volt a milliókat az egyiptomi oldalon hagyni.

A merénylet során az iszlamista miniszterelnök limuzinját szitává lőtték. Hanija egyik testőre életét vesztette. A Hamasz-szóvivő Dahlán személyes felelősségét hangsúlyozta, felszólítva Abbaszt: vonja vissza az elnöki gárdát a rafahi határátkelőtől és Gáza utcáiról. Azt azonban nem bizonyították, hogy Dahlánnak valóban köze lett volna az incidenshez.

Pénteken Gáza város főbb utcáin a Hamasz fegyveres szárnyának harcosai jelentek meg. Hasonló fegyveres demonstrációk voltak a palesztin hatóság ellenőrzése alatti más területeken is, ahol a Fatah is megmutatta "izmait". A helyzetet az elemzők robbanásveszélyesnek mondják: a szemben álló frakciók eddig is többször összecsaptak már. A politikai megoldásra tett kísérletek eddig kudarcot vallottak.

Abbasz környezete új választások kiírását szeretné, hogy véget érjen a jelenlegi áldatlan állapot.

Hamasz-harcos teljes fegyverzetben, Koránnal a kezében
Hamasz-harcos teljes fegyverzetben, Koránnal a kezében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.