Koncessziós és privatizációs pályázat a lovira

A jövő év február 28-ig kell kiírni a koncessziós pályázatot a lóversenyfogadás és a bukmékeri fogadásszervező tevékenységre, és ezzel együtt kell közzétenni a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. üzletrészeinek eladására a privatizációs tendert is - derül ki a napokban közzétett kormányhatározatokból.

A pályázatokról a koncessziós pályázat kiírója a két lóversenycég tulajdonosi jogait gyakorló Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-vel (ÁPV) egyetértésben dönt - áll az ÁPV versenyeztetési szabályzatának módosításáról szóló kormányhatározatban. A koncessziós pályázat a lóversenyfogadás és bukmékeri rendszerű fogadásszervezői tevékenység folytatására szóló szerződés megkötésére irányul. A két koncessziós jog kizárólag csak együtt mondható fel. Mindkét koncessziós szerződés 20 évre szól, és mindkettő legfeljebb további 10 évvel meghosszabbítható a szerződésben foglalt feltételek alapján. A nyertes ajánlattevő a koncesszió teljes időtartamára kizárólagosan folytathatja a lóversenyfogadást, míg a bukmékeri rendszerű fogadás a tevékenység kezdetétől számított öt évig élvez kizárólagosságot.

Kormányhatározat emlékeztet arra, hogy a két értékesítendő cégnek idén augusztus végéig 4,493 milliárd forint tulajdonosi hitelt nyújtott az ÁPV illetve jogelődje. A kormány döntése szerint a tevékenységek koncesszióba adásáig, illetve a két vállalkozás eladásáig az ÁPV Zrt.-nek további intézkedéseket kell tennie a hazai lóversenyezés fenntartására és a Nemzeti Lóverseny Kft. működési veszteségének finanszírozására.

A Nemzeti Lóverseny Kft. tulajdonában lévő Kincsem Park fenntartását és üzemeltetését végzi - tájékoztatta az MTI-t Telkes Bálint gazdasági igazgató. A cég az idén 420 millió forint bevétel mellett 770 millió forint veszteséggel számol. Tavaly, 10 százalékos éves növekedés mellett 393 millió forint bevételt és 94 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el a Nemzeti Lóverseny Kft. A profit vagyonértékesítésből származott - magyarázta Telkes Bálint. A fogadásokat szervező Magyar Lóversenyfogadás Szervező Kft. árbevétele az idén várhatóan 1,4 milliárd forint lesz. Tavaly az árbevétel 1,334 milliárd forint volt, ami mindössze 2-3 százalékos éves növekedésnek felelt meg. A vállalkozás 6 millió forint mérleg szerinti nyereséggel zárta a tavalyi évet, az idén pedig 3-4 millió forint profitot vár. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.