Dagad a szemétbotrány

Már két gyanúsítottja van a Bács-Kiskun megyében kirobbant hulladékügynek. Eddig háromezer tonna Nyugat-Európából származó, illegálisan lerakott bálás háztartási hulladékot találtak az Alföldön.


Fokozott ügyészségi felügyelet és teljes hírzárlat mellett zajlik a nyomozás Bács-Kiskun megyében a jórészt Németországból származó illegális szemét lerakásának ügyében. Eddig a bálás kommunális hulladékból nagy mennyiséget találtak Kiskunmajsán, Tázláron, Kunbaján, Pirtón, Soltvadkerten, Kerekegyházán és Kecskemét mellett. Az ügynek eddig két gyanúsítottja van: a kiskunmajsai volt szovjet laktanyát bérlő helyi vállalkozó és egy Kecskemét melletti tanyát bérlő mezőtúri férfi.

Ők – a nyomozók szerint – megsértették a hulladékgazdálkodás rendjét azzal, hogy jelentős mennyiségű szemetet halmoztak fel. A szakértők szerint a bálák közönséges, válogatatlan háztartási hulladékot tartalmaznak, amely nem ártalmas a környezetre, de ekkora mennyiségben nem szabad fedetlenül tárolni.
Információink szerint az ügyben több cég is a nyomozók látókörébe került. Ezek egyike a Kunbajai Szinkron 99 Kft. is, amelynek telephelyén szintén találtak a Németországból származó hulladékból. A főképpen kereskedelemmel foglalkozó kft.-nek a cégadatok tanúsága szerint a jelenlegi kunbajai polgármester, Halász István felesége, illetve a férfi gyermekei a tagjai.

Halász István neve nem ismeretlen Bács-Kiskun megyében: korábban nyolc éven át, 2002-ig volt Kunbaja polgármestere. Regnálása alatt több büntetőeljárás indult ellene okirat-hamisítás, csempészet, devizabűntett miatt, pénz-, illetve felfüggesztett büntetésre is elítélték. 2003-ban másfél évi börtönt kapott egy nyolc évvel ezelőtti olajügylet miatt: társaival több alkalommal nagy mennyiségű üzemanyagot importált az országba, s azt – fiktív számlák alapján – a valós érték alatt vámkezeltette.

Az idén, miután letelt a közügyektől való eltiltása, jogszerűen indulhatott a helyhatósági választáson mint független jelölt: Kunbaján ő lett a polgármester.
Halász István érdeklődésünkre elmondta: az ellenfelei közül sokan szeretnének a szemétügyből a személyét támadó politikai tőkét kovácsolni, de semmi köze a felesége cégéhez. Ez a cég valóban importál Németországból hulladékot, de az nem azonos a közönséges kommunális szeméttel. Hozzátette: a vállalkozás csomagolóanyagok hasznosításával foglalkozik, amelyek alapanyagát bizonyos fajta hulladékokban található műanyagokból biztosítják.

A kamionok fuvarlevelei szerint a hulladék a németországi Aitrachból származik. Az ottani hulladék-feldolgozó vezetője – mint arról korábban berlini tudósítónk beszámolt – nem tud arról, hogy tőlük bárki is Magyarországra szállítana szemetet.

Kiskunmajsa alpolgármestere, Dósai Imre és a háztartási hulladék
Kiskunmajsa alpolgármestere, Dósai Imre és a háztartási hulladék
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.