Hamász: Mohammed Dahlán áll a Haníje elleni merénylet mögött

A Hamász palesztin iszlám szélsőséges mozgalom azzal vádolta pénteken Mohammed Dahlánt, a Fatah mozgalom gázai övezeti "erős emberét", hogy ő áll az Iszmáil Haníje miniszterelnök elleni előző napi gyilkossági kísérlet mögött. A Hamász szóvivőjének vádjai egy gázai sajtókonferencián hangzottak el.


Dahlán volt belbiztonsági miniszter, a megelőző biztonsági szolgálat korábbi főnöke egyike a Hamász-kormány legkeményebb bírálóinak. A Hamász előzőleg Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, a Fatah vezetőjének gárdáját tette felelőssé a csütörtöki rafahi incidensért, amelyben Haníje egyik testőre életet vesztette. Bár az elnöki őregység kategorikusan cáfolta, hogy ők nyitottak volna tüzet a kormányfő konvojára, a Hamász-szóvivő megismételte a vádat, Dahlán személyes felelősségét hangsúlyozta, egyúttal felszólította Abbászt: vonja vissza az elnöki gárdát a rafahi határátkelőtől és Gázai utcáiról, mondván, hogy az egység "képtelen megvédeni a palesztin népet".

"Ismerjük azokat, akik megölték és megsebesítették a miniszterelnök testőreit, és nem ússzák meg büntetésüket" - figyelmeztetett a szóvivő, aki szerint a támadás célja az volt, hogy "elhomályosítsa Haníje arab és iszlám országokban tett körútjának sikerét", amelynek során 35 millió dollár támogatást gyűjtött össze a Hamász-kormány számára. Nem állt elő azonban olyan bizonyítékokkal, amelyek igazolnák, hogy Dahlánnak köze lett volna az incidenshez.

Ugyancsak keményen nekiment Dahlánnak Musír al-Maszri Hamász-képviselő. Maszri "a Fatahon belüli főpuccsistának" nevezte Dahlánt, aki szerinte megtervezte és elrendelte a Haníje elleni támadást, továbbá "felelős a palesztin területeken tomboló anarchiáért".

Mohammed Dahlán visszautasította a vádakat, és úgy vélekedett, hogy a radikális iszlám mozgalom "ürügyeket keres biztonsági, politikai és gazdasági kudarcainak leplezésére". A Fatah szóvivője szintén cáfolta a Hamász vádjait, és az ügy hivatalos kivizsgálását sürgette. "Ezek a vádak súlyos fenyegetést jelentenek a palesztin egységre" - hangsúlyozta.

Közben pénteken Gáza város főbb utcáin a Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak több száz, maszkot viselő harcosa jelent meg. Ötvenméterenként foglaltak el állást, többen közülük harckocsi elleni kézi rakétakilövőt vittek magukkal. A legtöbben a Jarmúk-stadion körül helyezkedtek el, ahol a délutáni órákban a Hamász aktivistái gyűlnek össze a mozgalom megalakulása 19. évfordulójának megünneplésére. A fegyveres szárny egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy a megemlékezést akarják biztosítani. "Rendkívül feszült a helyzet, de meg fogunk akadályozni minden összecsapást" - mondta. Ezzel egy időben az elnöki gárda több tucat tagja lezárta Abbász lakóhelyének, valamint az elnöki hivatalnak a körzetét. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.