Dunaferr-ügyben Varga Tamást felmentették

Perújítást követően a Nógrád Megyeri Bíróság felmentette a Dunaferr részvényeivel elkövetett visszaélésekért emelt vád alól Varga Tamást, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját - értesült lapunk Varga védőjétől, Zamecsnik Pétertől. Vargát, aki évekig bujkált külföldön, tavaly áprilisban Hollandiában fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda fejvadászainak információi alapján.

A "vállalkozó Varga" ellen az elmúlt években több eljárás is indult különféle gazdasági bűncselekmények gyanújával. Először 1998-ban emelt vádat ellene az V-VIII-XIII. kerületi ügyészség, egy söröző felújításával összefüggésben csalásért és okirat-hamisításért. A címlapokra akkor került, amikor kiderült, hogy a 90-es évek elején felvásárolta a hazatelepülő magyarok azon jogát, hogy vámmentesen hozhatnak haza egy-egy személygépkocsit. A hatóságok szerint ehhez nem volt joga. Vargát luxusautók csempészéséért a Pest Megyei Bíróság távollétében két év hat hónapi szabadságvesztésre ítélte.

Az utolsó, minden korábbinál nagyobb kárértékű ügy, amelynek Varga Tamás a vádhatóság szerint kulcsszereplője volt, egy szövevényes céghálózat felhasználásával elkövetett áfacsalás, amely állítólag mintegy hárommilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. Társaival különféle nagyberuházásokat, stadionépítést és kastélyrekonstrukciót vállaltak, majd fiktív számlák felhasználásával ténylegesen el sem végzett munkák után is visszaigényelték a forgalmi adót. Azokat a cégeket, amelyeknek a jog szerint be kellett volna fizetniük az áfát, s amelyeket alvállalkozókként foglalkoztattak, fantomizálták.

E két nagy port kavart ügy között szinte feledésbe merült a Dunaferr-részvényekkel kapcsolatos visszaélés, amelyben Várgát korábban egyszer már két és fél évre ítélték. A perújítást követően az új eljárás lefolytatására kijelölt Nógrád Megyei Bíróság úgy ítélte meg, hogy a Varga ellen emelt vád mégsem volt kellően megalapozott. Igaz, a megismételt eljárásban már az ügyészség is "bizonyítékok hiánya miatti" felmentést indítványozott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.