Mosakodj, akkor kapsz munkát!

Nem éppen szociális érzékenységükkel tüntetnek a szociáldemokrata politikusok manapság Németországban. Helmut Schmidt, korábbi kancellár a hét végén egy interjúban arról beszélt, hogy elege van a németek állandó nyavalygásából, manapság a munkanélküliek is sokkal jobban élnek, mint az ő idejében a fiatalok. Schmidtet azonnal "intellektuális cinizmussal" vádolták.

A szociáldemokrata párt jelenlegi elnöke, Kurt Beck, rajna-pfalzi miniszterelnök egy wiesbadeni választási kampányon azt javasolta az egyik békétlenkedő munkanélkülinek, hogy mosakodjon és borotválkozzon meg, akkor három héten belül talál állást. Az odamondogatásnak persze volt előzménye: a két orrkarikát viselő, torzonborz, és a német sajtó szerint kissé alkoholgőzös férfi nekiment Becknek, hogy ő felel azért, amiért nem talál munkát, és szociális segélyből kell megélnie. A férfi nem vette rossz néven a tanácsot, megígérte, hogy több figyelmet fordít a testi higiéniára, de cserébe felkeresné Becket irodájában. A botrányt megelőzendő az SPD szóvivője megerősítette: a "meghívás áll", az elnök mindent megtesz majd, hogy segítsen állást találni a férfinak. A 37 éves, keletnémet férfi iránt azonnal megnőtt a bulvársajtó érdeklődése: ismerősei szerint baloldali, de azért nem egy forradalmár, munkáját egy kertészetben egészségügyi okokból vesztette el.

A Zöldek szerint Beck felelőtlen szavaival csak hozzájárul a munkanélküliek stigmatizálásához, az FDP főtitkára pedig úgy vélte, hogy a munkanélküliség sajnos nem oldható meg csupán a testi higiénia javításával. De vannak, akik védelmükbe veszik a szókimondó SPD-elnököt: a CDU gazdasági szóvivője szerint Beck csak baráti jó tanácsot adott, és még a munkaügyi hivatal vezetője sem tagadta, hogy egy-egy állás betöltésekor fontos szerepet játszik a külső megjelenés.

Vajon mi indította az eddig kancellárjelöltként is szóba kerülő Becket erre a polgárpukkasztó megállapításra? Talán a szociáldemokrácia új értelmezése: nyáron azzal rukkolt elő, hogy a szociális segélyért cserébe fogják közmunkára az állástalanokat. Beck kijelentései ugyanakkor kiváló lehetőséget adnak a CDU néhány, populizmustól sem visszariadó politikusának, hogy balról előzzék a szociáldemokratákat. Jürgen Rüttgers (CDU) Észak-Rajna- Vesztfália miniszterelnöke néhány hete megpendítette, hogy a sokéves munkaviszonnyal rendelkező állástalanok kapjanak több munkanélküli-segélyt. Az első hangzásra akár jogosnak vélhető felvetés mögött azonban arról megfeledkezett, hogy a munkanélküli-segély nem biztosításalapú, ráadásul mindezt miből finanszíroznák, netán a még kisgyerekeket nevelő fiatalabbaktól vennék el a hiányzó összeget?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.