EU-búcsú a csatlakozási céldátumoktól

Nem hívunk vendéget, amíg otthon rendetlenség van - fogalmazta meg a huszonötök bővítési dilemmájának lényegét egy spanyol EP-képviselő az EU-csúcs előtt.

 

 

 

Nem várhatóak nagy döntések az EU évzáró brüsszeli csúcsértekezletén, amely - Románia és Bulgária januári belépésével - az utolsó állam- és kormányfői egyeztetés a huszonötös körben. A további bővítések stratégiájában akarnak megállapodni. Ennek megfelelően várhatóan rábólintanak a horvátokkal és a törökökkel folytatott csatlakozási tárgyalások alakulására - ideértve az Ankarával való egyeztetések lassítását, amelyben már hétfőn megállapodtak a külügyminiszterek.

Az EU mára szövegszerűen kimondhatja: nem képes új tagok befogadására, amíg saját belső intézményi kérdéseit nem rendezi (a tervek szerint leghamarabb 2008 végéig - az erre vonatkozó ütemtervet júniusban teheti le az asztalra a soros német elnökség.) Ennek megfelelően a tagjelöltek nem kapnak ezentúl csatlakozási céldátumot, csak akkor, amikor a velük folytatott tárgyalások már a végéhez közelednek. Megerősítik, hogy az unió vállalja eddigi kötelezettségeit, így továbbra is "európai perspektívát" kínál a magyar szempontból különösen fontos Nyugat-Balkánnak - de diplomatikusan értésre adja, hogy 2010 körüli tényleges tagságban csak a horvátok reménykedhetnek.

A tagállamok sikertörténetnek tartják az eddigi bővítési köröket, de a jövőt illetően világosan akarják látni: az újabb tagok befogadásával működőképes marad-e az integráció, van-e erre elég pénz, illetve eléri-e velük az EU a politikai céljait?

A fékek behúzásával az állam- és kormányfők a közvélemény nyomásának engednek: az EU lakossága még a 2004-es, tízes bővítés következményeit sem emésztette meg. Az "egyre kevesebb pénz egyre több tagországra" elv megjelenik a 2007-es EU-büdzsében is, amelyet csütörtökön fogadott el második olvasatban az Európai Parlament. A nettó befizető országok nyomására a költségvetés a nemzeti össztermék (GNI) arányában az egyszázalékos határ alatt maradt (0,99%=115,5 milliárd euró). A Szerbiának járó támogatásból magyar kezdeményezésre 13 millió eurót viszszatartanak, s csak akkor lesz hozzáférhető, ha javul a vajdasági kisebbségek helyzete.

A csúcson felvetődhet a bel- és igazságügyi együttműködésben a vétó megszüntetésének lehetősége, az energiabiztonsági információcsere, illetve a schengeni határőrizeti rendszer jövő decemberre tervezett kibővítése (a többi közt Magyarországgal) is. Cseh részről várhatóan felvetik az EU saját, készülőben lévő műholdas navigációs rendszerét, a Galileót felügyelő ügynökségi székhely kérdését. Egy korábbi egyezség értelmében az újonnan létrehozott ügynökségi központok az új tagállamoknak járnának (a lengyelek és a litvánok el is vittek egyet-egyet.) A Galileóéra Prága a legesélyesebb, de a régi tagállamok "biztonsági megfontolásokból" gátakat emeltek a héten.

Orbán: Moszkva nem riad vissza az "energiafegyvertől"

 

Nem lehet kétséges, hogy Oroszország használni is fogja az "energiafegyvert" - jelentette ki Orbán Viktor az Európai Néppárt vezetőinek egyeztetése után a flandriai Meisében. A Fidesz elnöke elmondta: a konzervatív pártcsalád képviselői egyetértettek abban, hogy Európának minden korábbinál súlyosabb energiafüggősége alakult ki Oroszországgal szemben. Magyarországot ez különösen súlyosan érinti, tartósan magas gázárakat eredményezve. A kiutat az alternatív beszerzési források, szállítási útvonalak, technológiák jelenthetik. Orbán megkerülte annak kifejtését, milyen konkrét példákkal támasztja alá: Oroszország kész rá, hogy politikai fegyverként használja az energiát. - A kelleténél több tüzet nem akarok magamra vonni - mondta az Európai Néppárt alelnöke, hozzátéve: ezek a példák a sajtóból jól ismertek. Orbán szerint az Oroszországgal szembekerült lengyelek mellett mind az EU-nak, mind a magyar kormánynak sokkal egyértelműbben ki kellene állnia. Világosan ki kellene mondani, hogy a horvát és a török csatlakozási tárgyalásokat az EU külön kezeli. Ellenkező esetben Európa az egyik legsúlyosabb morális hibát követheti el. Orbán szerint az unió szavahihetősége forog kockán, ha a horvátokat nem engedik minél gyorsabban csatlakozni, s Zágráb integrációjának elő-mozdítása Szerbia számára is pozitív példát jelenthet. A bevándorlás kapcsán a konzervatív pártvezetők igen határozottan felléptek annak illegális válfaja ellen. (Brüsszeli tudósítónktól)

A román elnök (balról) és kormányfõje beillesztik Európába országukat
A román elnök (balról) és kormányfõje beillesztik Európába országukat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.