Gyurcsány Bibóval válaszol Orbánnak

Bibó István Válság után, választás előtt című tanulmányából vett idézetekkel válaszolt Gyurcsány Ferenc Orbán Viktornak. A Fidesz elnöke a Heti Válaszban Nincs alku címmel megjelent interjújában azt üzente: az elszámolást nem lehet elkerülni, nem 1990-et írunk.

Orbán Viktor: "Az utódpárti elit vezetői rossz következtetést vontak le a békés rendszerváltozásból. Tulajdonképpen örülniük kellett volna, hogy elszámoltatás és börtönök nélkül megúszták a diktatúra fenntartásában, az ország tönkretételében való közreműködést... A hatalomba viszszatért posztkommunista elit ezúttal nem tudja elkerülni, hogy minden cselekedetéért kiméressék rá a jog szerinti felelősség."

Gyurcsány Ferenc: "Nem gondolom, hogy Magyarország válság után lenne, de azt tudom, hogy választás előtt van. El kell dönteni: tudomásul vesszük-e, hogy mi így együtt, a demokratikus sokszínűség képviselői alkotjuk Magyarországot, egymással versengő, de végső soron egyezően, demokratikus eszményekben közösen."

Orbán Viktor: "A demokrácia alapját jelentő elszámoltatást ... nem lehet elkerülni, ha máskor nem, a következő hatalomváltás pillanatában. Minden ügyről lehull a lepel. Ebben nincs alku, nem 1990-et írunk."

Gyurcsány Ferenc: "Mindenki számára, akik tudniillik nem a legsötétebb múlt erőivel kívánnak szövetkezni (...), annyi tiszteletet kell adni, anynyi lojalitást, amennyit csak lehet."

Orbán Viktor: "A baloldallal való együttműködés komoly akadálya, hogy nincs baloldal" ... "Felelős parlamenti erőként az a feladatunk, hogy nyitva tartsuk az elégedetlenség alkotmányos kifejezésének a formáit. Elvégre a felháborodottaknak igazuk van" ... "Ha sikeres a népszavazás, a koalíciónak megoldást kell találnia a bizalmi válságra - szakértői kormány vagy előre hozott választás formájában."

Gyurcsány Ferenc: "Igazuk van abban is, hogy az ellenzék jogainak tisztelete csak ott képzelhető el (...), ahol a kormány és az ellenzék bizonyos alapvetői eszményei alapvetően megegyeznek, és mindegyik biztos benne, hogy ezeket a végső eszményeket a másiknak a kezében sem éri helyrehozhatatlanul kár."

Orbán Viktor: "Az emberi elme előrejelző-képessége korlátozott, de minden erőmmel azon vagyok, hogy Magyarország ne kerüljön olyan helyzetbe, amikor nekem egy, a demokráciára veszélyt jelentő beteges hazudozóval kell tárgyalnom."

Gyurcsány Ferenc: "A demokratikus harmadik köztársaság valamennyi szereplője együttműködésre van ítélve. És nem a legyőzés, nem a kiiktatás, hanem az együttműködő partnerség törvényes logikája alapján kell működni."

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője mindezt úgy értékelte, hogy az MSZP és Gyurcsány Ferenc újabb alaptalan, hazug támadást intézett Orbán Viktor ellen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.