Élő tévéadásban "bomlott fel" Belgium

Alig hittek a szemüknek az RTBF belga közszolgálati televízió nézői, amikor a csatorna megszakította adását, s élő közvetítésben számolt be az ország felbomlásáról. - Flandria kikiáltotta függetlenségét! A király elhagyta az országot! Belgium nem létezik többé! - hangzott el a műsorban, ami a televíziós híradások szokványos kelléktárát vonultatta fel. A flamandok elszakadására politikusokat reagáltattak, megmutatták az új országhatárt.

Mint később kiderült, a nézők politikai fikciót láthattak. Utóbb sms-ben írhatták meg, elhitték-e, amit láttak. Noha a francia nyelvű közösség médiaügyi miniszterének követelésére az első figyelmeztető felirat - "Ez fikció" - már az első félóra után megjelent, a nézők hat százaléka végig, további 89 százaléka pedig legalább az elején elhitte, amit látott. Csak öt százalékuk hitetlenkedett kezdettől fogva.

Az álhírműsor óriási felzúdulást váltott ki Belgiumban, amelynek franciaajkú része legalábbis komolyan tart a királyság szétesésétől - s ennek egyik fő következményétől, hogy a szegényebb Vallónia nem részesül majd Flandria anyagi támogatásából. A rossz nyelvek szerint a belgákat már így is csak a királyi család és a Vörös Ördögöknek becézett, noha mostanában igencsak gyengélkedő futballválogatott tartja össze. - A jelenlegi helyzetben felelőtlenség egy ilyen adás. Ez rosszfajta Orson Welles, rossz ízlésre vall - mondta Guy Verhofstadt szövetségi kormányfő. Mint ismert, Welles 1938-ban olyan rádióműsort adott le Amerikában, amely arról számolt be: a marslakók megszállták a földet. Az adás nyomán pánik tört ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.