Kihasználatlan gépek, költséges többletfeladatok

Mindkét üzemeltetési tenderét visszavonták a dél-balatoni hulladékgazdálkodási programnak, így továbbra sincs, aki használatba vehetné a fél éve parlagon heverő új gépeket. A következő pályázatok kiírásába már nagyobb beleszólása lesz az államnak.

- Nem tudok értelmes magyarázatot adni az embereimnek arra, miért kell még mindig 14-24 éves eszközökkel dolgozniuk, amikor már több mint fél éve a telephelyünkön várnak bevetésre a legmodernebb hulladékszállítók - értetlenkedik Tóbiás Béla, a Komlói Városgazdálkodási Zrt. igazgatója. Hozzáteszi: a cégnek költséges többletfeladatot jelent a több százmillió forint értékű gépek, járművek őrzése és állagmegóvása.

A probléma abból adódik, hogy egyre csúszik az eredeti tervek szerint 2007. január elsejéig megvalósítandó, öt éve indult Dél-Balatoni és Sió menti Hulladékgazdálkodási Program (DBS). Egyebek között nem kezdődött el annak a cikói, somi hulladéklerakónak a megépítése, amelynek át kellene vennie a térség hulladékát a jövő novembertől bezárásra ítélt, elavult, szigetelés nélküli lerakók helyett. A projekt építési tervének elkészítése és az üzemeltetési szerződések megkötése még sehol nem tart, miközben az eszközök beszerzése már megkezdődött. A mintegy 3,5 milliárd forint értékben megrendelt eszközállomány első harmada már júniusban megérkezett az érintett önkormányzatokhoz, és decemberben érkezik egy újabb jelentős tétel.

A projektet futtató önkormányzati konzorcium önerejét elvileg az üzemeltetési megbízásokat elnyerő cégek állták volna, ám ez a lehetőség egy időre kútba esett, miután a közelmúltban a konzorcium viszszavonta a témában kiírt mindkét tenderét. Ezért egyre nehezebb a beszállítók kifizetéséhez szükséges önerő előteremtése, miközben nincs olyan cég, amely használatba vehetné az új gépeket.

Balázs Árpád, a gesztor Siófok polgármestere kifejtette: a visszavonásnak nincs köze ahhoz, hogy az egyik kiírás miatt három cég is panasszal fordult a Közbeszerzések Tanácsához. (A beadványokat időközben elutasították.) A polgármester elmondása szerint azért hirdettek meg új közbeszerzési eljárást a projekt mindkét üzemeltetési területére, mert értesültek egy új rendeletről, amely az önkormányzatok számára egyértelműbb, kedvezőbb jogi keretet biztosít. Az újabb csúszás nem veszélyezteti a projekt megvalósulását - állítja a polgármester.

Az önkormányzati konzorciumnak eddig is támadtak nehézségei, hiszen az elmúlt hónapokban a projekt építési tervére kiírt tendert, valamint a dél-balatoni területre megkötött üzemeltetési szerződést is vissza kellett vonni. A projekt gesztora, Siófok önkormányzata eredetileg a saját cégének, a Zöldfok Rt.-nek szánta a dél-balatoni rész tíz évre szóló üzemeltetési jogát, s ezzel összefüggésben hétszeres áron értékesítette a cég részvényeinek 45 százalékát az AVE Magyarország Hulladékgazdálkodási Kft.-nek. Időközben azonban egyértelművé vált, hogy csak a teljesen önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltató cégek esetében kerülhető ki a közbeszerzés, ami így immár nem vonatkozik a DBS-re.

A projekt jövő év elején várható újabb kiírásainak szabályosságát már nemcsak az üzemeltetési jog megszerzésére törekvő, egymással konkuráló cégek, hanem a környezetvédelmi tárca is górcső alá veheti. Az új közbeszerzéseket érintő, a jövő évtől életbe lépő rendeletmódosítás ugyanis lehetőséget teremt a kontrollra az uniós támogatásokért garanciával tartozó, de az önkormányzatok EU-támogatással létrejött eszközüzemeltetési kiírásaiba eddig beleszólási lehetőséggel nem bíró állam számára - fogalmazott Rupp Tamás, a környezetvédelmi tárca fejlesztési igazgatóságának főosztályvezetője.

Az önkormányzatok meglehetősen ötletgazdag módon igyekeztek és igyekeznek elkerülni a közbeszerzéseket projektjeiknél - derült ki az EU-támogatottságú hulladékgazdálkodási és csatornázási programok ellenőrzése során. Az önerő előteremtésének kényszerében készek elkótyavetyélni lehetőségeiket, az üzemeltetési szerződések megkötésekor komoly engedményeket téve az önerő biztosítását átvállaló cégeknek. Mivel ezektől a megállapodásoktól függnek a jövőbeni szolgáltatási díjak, a versenyhelyzet kizárásával kötött megállapodásoknak végül a lakosság látja kárát. Ezért látták célszerűnek módosítani a közelmúltban a kohéziós és strukturális alapok eljárási szabályairól szóló 2004-es miniszteri rendeletet, amelynek a jövő év elején esedékes életbelépésétől azt remélik, jelentősen csökkenhet e beruházások összege.

Munkára várnak a több százmillió forintos gépek
Munkára várnak a több százmillió forintos gépek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.