EP-elnök: ne legyen újabb bővítés intézményi reformok nélkül

Az Európai Uniónak nem szabad újabb bővítést végrehajtania, amíg nem tudja megreformálni saját intézményeit - erre szólította fel az EU állam- és kormányfőit csütörtök este Brüsszelben Josep Borrell, az Európai Parlament (EP) elnöke.

 

Az EU-csúcsértekezletek immár hagyományosan a mindenkori EP-elnök, illetve az állam- és kormányfők találkozójával kezdődnek. Így volt ez most is, az EU évzáró csúcsértekezletén, s Borrell ezt követően tájékoztatta a sajtót a megbeszélésen elhangzottakról.

Mint hangsúlyozta, a bővítést az intézményi reformtól függővé tevő álláspont nem ürügy, nem a csatlakozási folyamat lassítására szolgál, de mindenkinek meg kell értenie: egy házat nem lehet úgy tovább építeni, hogy közben az alapok nem szilárdak. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió pontosan 10 éve, az amszterdami szerződés óta beszél az intézményi reformok szükségességéről, e tekintetben mégsem történtek a változások. "Ideje előrelépni" - szögezte le. Egy kérdésre válaszolva ehhez hozzáfűzte: az Európai Parlament támogatja a következő valószínű EU-belépő, Horvátország csatlakozását, s úgy ítéli meg, hogy a horvátok 2009 végére készen állhatnak majd a belépésre. De a horvátoknak is meg kell érteniük: az EU-nak előbb, méghozzá lehetőleg még a 2009-es európai parlamenti választásokat megelőzően megoldást kell találnia saját belső problémáira.

Borrell a sajtóértekezleten üdvözölte Románia és Bulgária jövő januári EU-belépését: mint mondta, az Európai Parlament tudja, hogy még vannak teendők, de úgy ítéli meg, ezeket jobban végre tudják hajtani tagként. Egyben pedig a két ország belépése kétségkívül előrelépés Európa újraegyesítésében - tette hozzá.

A török csatlakozás kérdéséről szólva érthetőnek mondta, hogy az EU - mivel a törökök nem tartják be a vámuniós rendelkezések kiterjesztését a Ciprusi Köztársaságra - felfüggesztett néhány tárgyalási fejezetet. Ugyanakkor hozzátette: a törököknek is igazuk van, amikor kifogásolják, hogy az EU nem tartotta be az észak-ciprusi török állam elszigeteltségének feloldására tett ígéretét. Borrell reményét fejezte ki, hogy ez utóbbi téren az Európai Unió következő elnöksége, Németország a jövő év első felében új lendületet tud majd adni.

Végül arra a kérdésre, hogy most, néhány héttel az EP-elnöki posztról való távozása előtt milyen üzenetet küld Európának, Borrell közölte: az emberek szerinte azt kérik az EU-tól, hogy a mindennapokra adjon választ. Ne csak a piaccal foglalkozzon, de a társadalmi kérdésekkel is, egyúttal védje meg a sajátos európai szociális modellt - szögezte le a távozó EP-elnök brüsszeli sajtóértekezletén.

A spanyol politikusnak ez volt az utolsó EU-csúcsértekezlete e tisztségében: jövő januárban lejár két és fél éves EP-elnöki periódusa. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.