Becsapott magyar munkavállalók Valenciában

Az elmúlt napokban magyar állampolgárok fordultak a barcelonai főkonzulátushoz panaszt téve és segítséget kérve balul végződött spanyolországi munkavállalásuk miatt.

Érdeklődésünkre Szabó Ferenc barcelonai főkonzul elmondta: a magyar állampolgárok a www.startapro.hu internetes honlapon találták a hirdetést a spanyolországi narancsszedésről. A munkaközvetítők a Nagymező utcai Brodway-klubban szóbeli tájékoztatót is tartottak: az ígéretek napi 50-80 eurós kereseti lehetőségről szóltak, a szállás pedig "tengerparti apartmanokban" Valencia környékén. Ezzel szemben a kinti munkáltató, egy román személy tulajdonában lévő cég a hivatalos ügyek intézése címén elvette az útleveleket, amelyeket (kevés kivételtől eltekintve) nem adott vissza több nap eltelte után sem. A munkavállalók máig nem rendelkeznek aláírt szerződéssel. Munkalehetőség hol van, hol nincs, esetenként igen messze, több tucat kilométernyire a szállástól. A közlekedésről viszont a munkaadó nem gondoskodik. A fizetés jóval alacsonyabb lett a kilátásba helyezettnél, és szállásköltség címén túlnyomó részét ennek is levonták. (Miközben a szállás egyszerű fekvőhely, amihez még pokrócot sem adnak.) Voltak olyanok, akik két hét után "tartozásban" álltak, mások jó esetben összesen 10-15 eurót kaptak.

A főkonzul tudomása szerint az első, mintegy 50 fős csoport három hete érkezett ki, s most utazott ki már a harmadik csoport Magyarországról. Közben a kinti feltételekkel megismerkedve, már mintegy 35 fő haza is indult.

Lapunk értesülése szerint a magyar hatóságok vizsgálják az ügyet, a barcelonai főkonzulátus pedig azt kívánja kideríteni, hogy a kinti romániai személy cégének van-e bejegyzése. Ugyanis, miként a Külügyminisztérium felhívja a figyelmet: be nem jegyzett munkaközvetítőn keresztüli munkavállalás esetén a becsapott munkavállaló utólag nem, vagy csak nagyon nehezen tudja érvényesíteni esetleges kártérítési igényeit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.