Jászsági sasmérgezők

Két elpusztult és két beteg sas, illetve négy döglött egerészölyv maradt a helyszínen a jászsági sasmérgezők legutóbbi dicstelen akciója nyomán. A területen ez már a harmadik hasonló mérgezés, és a tettesek eddig mindig felderítetlenek maradtak, most azonban van esély a kézre kerítésükre.

Újra ölt a karbofurán, s az áldozatok ezúttal is - mint a legutóbbi hasonló esetekben, márciusban és júniusban - védett ragadozó madarak. Ezúttal is szándékos mérgezés történt, méghozzá a korábbiaktól alig 30 kilométernyire, ami első ránézésre többnek tűnik véletlen egybeesésnél (különösen annak ismeretében, hogy az előző esetek felelősét sem derítették fel, azaz volt alkalma megismételni a barbár madárirtást).

A mérgezést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai regisztrálták - őket helyi vadászok riasztották egy Jászárokszállás közelében felfedezett elhullott sas teteméhez. A közelben döglött galambokat, egy rókatetemet és egy még életben lévő, legyengült sast is találtak a madárvédők. Jelenleg két elhullott parlagi sas (az egyik legféltettebb magyar természeti kincs), négy, ugyancsak védett, elpusztult egerészölyv, néhány róka és macska van a veszteséglistán, két mérgezett madarat - egy parlagi és egy rétisast - az állatkert állatorvosai ápolnak, a gyógyulófélben lévő jószágok valószínűleg túlélik az esetet. Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján a karbofurán nevű talajfertőtlenítő idegmérget leölt galambok testüregébe helyezték (azaz véletlen balesetről szó sem lehet), ebből táplálkoztak a mérgezést szenvedett madarak, illetve négylábúak. A szóban forgó vegyszer rendkívül hatékony, és viszonylag gyakran okoz mérgezést, annak ellenére, hogy rendeltetésszerű használat esetén erre kicsi az esély (a folyadék vagy granulátum formátumú növényvédő szert azonnal a talajba forgatják).

Horváth Márton, az MME parlagisas-védelmi programjának vezetője szerint a tettes feltehetően nem a sasokat akarta megmérgezni, sokkal inkább azokat a (feltehetően négylábú) kártevőket, amelyek a baromfijait dézsmálják. Ha ez igaz, az le is szűkíti a lehetséges elkövetők körét - a részleteket rendőrségi nyomozás tisztázza majd. A természetvédő úgy látja, ez alkalommal jóval több bizonyíték maradt a helyszínen, a nyomozás időben megindult, és a rendőrök is nagyon komolyan veszik az ügyet - annál is inkább, mivel egyértelműen bűncselekményről van szó, az elkövetett súlyos természetkárosítás büntetése akár 2-3 évnyi szabadságvesztés is lehet, amit a megmérgezett madarak összesen 4 millió 40 ezer forintos természetvédelmi értéke is megfejel. Nyomozás egyébként a két előző esetben is indult, ott azonban a rendőrök nem akadtak a tettes(ek) nyomára.

A karbofuránnak egyébként meglehetősen sok van már a rovásán. Idén eddig két parlagi és egy rétisas hullott el a méreg miatt (mint már jeleztük, közel a mostani helyszínhez), s ugyanez a - négyféle készítményben is előforduló - hatóanyag okozott 2003-ban kirívóan súlyos természetkárosítást (akkor öt rétisas, számos nagykócsag, szürke gém és dankasirály pusztult el ugyanilyen körülmények között). Mivel a probléma nemcsak Magyarországon, hanem más EU-tagállamokban is előfordult, a madárvédők információi szerint uniós szinten már felvetették a vegyszer erőteljes korlátozásának ötletét is.

A sérült sas épp infúziót kap
A sérült sas épp infúziót kap
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.