A "csalódott hajdúk" esete a Fidesszel

Ezekben a napokban egyszerre nyolc párttag lép ki a Fidesz hajdúnánási alapszervezetéből. A "pártelhagyók" között van Mester Imre helyi önkormányzati képviselő is, aki becsületsértés, rágalmazás és hitelrontás miatt a közelmúltban följelentette Lévai Tibor fideszes parlamenti képviselőt, Hajdúböszörmény alpolgármesterét. A párt megyei választmánya úgy döntött: a hajdúböszörményi körzetben Lévai Tibort nem indítja el újra a parlamenti választáson.

Mester Imre, a Fidesz hajdúnánási csoportjának vezetője, helyi önkormányzati képviselő, a párt megyei választmányának tagja becsületsértés, rágalmazás és hitelrontás miatt feljelentette unokaöccsét, Lévai Tibort, Hajdú-Bihar megye 9. számú választókerületének fideszes parlamenti képviselőjét, Hajdúböszörmény alpolgármesterét. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a közelmúltban Lévai Tibor egyike volt azoknak, akik javaslatot tettek Mester Imrének a Fideszből való kizárására.

Az ügy legújabb fejleménye, hogy a Fidesz megyei választmányának múlt pénteken tartott ülésén Mester Imre lemondott a Fidesz-csoport elnöki tisztéről, a választmányi tagságáról, és bejelentette a pártból való kilépését is. Követte őt a tíztagú hajdúnánási Fidesz-csoport további hét tagja. A megyei Fidesz-vezetés ugyanakkor úgy döntött: a hajdúböszörményi körzetben mégsem indítja újra Lévai Tibort. A 9-es választókörzetet inkább az MDF-nek engedik át, így ott egyéniben Püski András (az ismert könyvkiadó rokona) mérkőzhet a voksokért az áprilisi országgyűlési választáson.

A megyei pártvezetés tájékoztatása szerint Lévai Tibor belátta, hogy az MDF-nek Hajdú-Bihar megyében csak a 9-es körzetben lehet esélye a győzelemre. A fideszes képviselő - a hivatalos verzió szerint - politikai érettségről tett tanúbizonyságot, amikor úgy döntött, hogy az MDF érdekében nem jelölteti magát. Mások szerint azonban Lévai Tibor a választmányi ülés után elsírta magát: szembesült vele, hogy politikusi karrierje valószínűleg véget ért.

Mi áll a történtek hátterében? Miért hagyja ott a Fideszt nyolc hajdúnánási párttag, és miért ódzkodik a Fidesz Lévai Tibor újraindításától?

Mester Imre szerint a Fidesz azért orrolt meg rá, mert ő azokkal a helyi politikusokkal is el tudja képzelni az együttműködést, akik nem fideszesek.

- A Fideszben azonnal lekommunistázzák azt, aki rokonszenvezik szocialista szimpatizánsokkal is, mint amilyen a helyi polgármester - magyarázza érdeklődésemre a volt hajdúnánási Fidesz-elnök. - Azért léptem ki a pártból, mert nem értek egyet a megyei vezetés politizálásával. A Fidesz országos programját természetesen ezután is támogatom, de azt nem, ami Hajdú-Biharban folyik. Itt az embernek nem lehet különvéleménye, úgy kell táncolni, ahogy a vezetés fütyül. Ez nekem nem megy.

Mester Imre szerint a csaknem 19 ezer lakost számláló Hajdúnánás független polgármestere, Éles András - aki 1990 óta irányítja a várost - a munkája alapján megérdemli a támogatást. A polgármester azonban szocialista szimpatizáns, és ez - állítja Mester Imre - a Fideszben főbenjáró, megbocsáthatatlan bűnnek számít. A Fidesz saját jelöltet szeretett volna állítani a polgármester-választásra, Mester Imre azonban a jelenlegi polgármestert támogatta, mondván: őt nem az érdekli, ki hová húz, hanem az, ki hogyan dolgozik.

Ezután született meg ellene a kizárási javaslat, amelyet Lévai Tibor és másik öt hajdúsági fideszes írt alá.

Az aláírók - mint fogalmaznak - aggodalommal szemlélik Mester Imre megnyilvánulásait, aki viselkedésével veszélyezteti a párt megyei szereplését az országgyűlési és a helyhatósági választásokon. Szerintük 1998-ban Mester Imre "politikai ejtőernyősként" érkezett az akkor biztos befutónak tűnő Fideszbe, s előtte már megjárta a KDNP-t, a MIÉP-et és a kisgazdapártot is. Az aláírók szerint Mester Imre közszereplése kezdettől fogva rendkívül ártalmas, hiszen kiszolgálja az MSZP által támogatott hajdúnánási polgármester érdekeit. Mint írják, a volt Fidesz-elnök személyisége agreszszív, csak a saját elképzeléseit tartja helyesnek, kompromisszumot nem ismer. Hozzátették azt is, hogy vállalkozóként zavaros ügyei vannak.

A kizárási javaslatra Mester Imre két választ adott: egyrészt följelentette Lévai Tibort és öt társát a hajdúböszörményi városi bíróságon, másrészt a hajdúnánási fideszes alapszervezetben megszavazta azt a határozatot, amely szerint a helyi csoport nem támogatja Lévai Tibor képviselő-jelöltként való indulását a 9-es választókerületben.

Ennyit Mester Imre esetéről. De miért rendült meg a Fidesz bizalma Lévai Tiborban?

A közelmúltban kisebb dossziét vitt ki a posta Kósa Lajos debreceni polgármesternek, a párt alelnökének és Hajdú-Bihar megyei vezetőjének. A borítékban Lévai Tiborral kapcsolatos levelek, dokumentumok voltak, amelyeket állítólag postáztak Pokorni Zoltánnak, a Fidesz elnökének is.

Az egyik levélben - amelyben "a csalódott hajdúk" aláírás szerepelt - ez olvasható: szó nélkül nem lehet jóérzésű embernek eltűrni, ami manapság a Fidesz égisze alatt Hajdúböszörményben történik. Mint írják, Lévai Tiborról a város lakóinak és saját párttársainak a véleménye sem pozitív. A "csalódott hajdúk" szerint a politikus azok körében népszerű, akik különböző előnyöket remélnek attól, hogy egy parlamenti képviselő holdudvarába tartoznak. A levélírók így fogalmaznak: Lévai Tibor a köz érdeke elé helyezte önös érdekeit. Szerintük a képviselő visszaélt a választók bizalmával, lejáratta a saját és a Fidesz tekintélyét.

Minderről szerettük volna megkérdezni Lévai Tibort is, de a képviselőt a pénteki választmányi ülés után nem lehetett elérni. Szombaton sajtótájékoztatón ismertette a Fidesz parlamenti képviselőjelöltjeinek nevét Kósa Lajos, aki Lévai Tiborral kapcsolatban elmondta:

- A képviselő úr visszalépett ugyan a jelöltségtől, de ez nem azt jelenti, hogy végérvényesen visszavonul. Lévai Tibor a továbbiakban megyei szinten segítheti a Fidesz elképzeléseinek megvalósítását. Mivel a politika csapatjáték, belátta, hogy ebben a helyzetben az ő visszalépését követeli meg a csapat érdeke.

Arra a kérdésemre, hogy nem a Lévai Tibort ért támadások indokolták-e a képviselő háttérbe szorítását, Kósa Lajos így válaszolt:

- Nem erről van szó. Ha a politikusokat ért támadások alapján mérlegelnénk azt, hogy melyik képviselő folytathatja a munkát és melyik nem, akkor szinte mindenki visszavonulhatna a közélettől. Engem is sokat támadnak, és ebből kiindulva én már régen a Holdon lennék.

Úgy tűnik, hogy a 9-es választókerületben a Fidesz számára - a most lezajlott belső ütközetek megvívása és a veszélyt jelentő "gócpontok" felszámolása után - sokkal csendesebben folyik majd a választási felkészülés. Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy a "csalódott hajdúk" földjéről áprilisig nem érkeznek-e vajon újabb dossziék. Ugyancsak a Fidesz megyei vezetésének címezve.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.