Magyar-magyar csúcs: először hétköznapi fejlesztésekről

A regionális fejlesztési lehetőségekről, a jövő évi költségvetési támogatási összegekről, a kedvezménytörvény módosításáról tárgyalt tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány több tagja a határon túli magyar közösségek vezetőivel.

 

Az Országházban megtartott találkozóval hivatalosan is útjára indult a Magyar-magyar Kormányzati Konzultáció (MKK), amely a Magyar Állandó Értekezlet helyére lép. Az új fórumon már nem vesznek részt a hazai parlamenti pártok, viszont a határon túliak lényegében teljes körben képviselve vannak. Ennek megfelelően nemcsak a legnagyobb határon túli magyar szervezetek vezetői - Markó Béla, Bugár Béla, Kasza József - voltak jelen a fehérasztalnál megtartott összejövetelen, hanem meghívást kapott például az Amerikában élő Hámos László és Méray Tibor franciaországi magyar író is.

Értesülésünk szerint bevezetőjében Gyurcsány Ferenc mindvégig kerülte a konfrontációt, és az együttműködés módjaira összpontosított. A miniszterelnök tudomásunk szerint emlékeztetett rá, hogy a magyar EU-tagsággal új lehetőségek és kihívások elé került a magyarság. Ennek megfelelően a kormány a közös térség- és intézményfejlesztésekre kíván erőfeszítéseket tenni, annál is inkább, mivel a szomszéd országok a várakozások szerint olyan gyorsan fejlődő térséggé alakulnak át, amelyben egyszerre lesznek partnerek és versenytársak. A miniszterelnök két pilléren, a költségvetési támogatásokon és az uniós fejlesztési lehetőségeken alapuló nemzetpolitikát vázolt fel a kisebbségi vezetők előtt.

Forrásaink úgy tudják: a kormányfő ígéretet tett arra, hogy a támogatáspolitika leglényegesebb döntéseit a határon túli magyar vezetőkkel közösen, évente szeretné meghozni. A közös elhatározások végrehajtásáról pedig szigorú összeférhetetlenségi szabályok szerint szakértők gondoskodnak majd. Külön feladatként jelentkezik Kárpátalja és a Vajdaság sajátos helyzetének kezelése; az ott élő magyarság támogatása az anyaország számára kiemelt tennivaló.

Ami a program részleteit illeti, a Népszabadság megkeresésére László Boglár miniszterelnöki szóvivő elmondta, hogy a regionális fejlesztési tervek alapvetően infrastrukturális jellegűek; ugyanúgy kiterjednek az árvíz- és környezetvédelemre vagy az oktatási és intézményi hálózatra. Szó van egyebek között a határok által kettévágott települések közlekedési és egyéb gondjainak megoldásáról.

A fejlesztési tervekről Magyarország egyeztet a szomszédos országokkal és kérik a határon túli magyar közösségek véleményét. Az első döntések a jövő év elejére várhatók; az elkészült tervek ezután kerülhetnek Brüsszelbe. A találkozón részt vevő Bajnai Gordon kormánybiztos egyben emlékeztetett arra is, hogy a következő hét évben magyar részről százmilliárd forintnyi uniós forrás nyílik meg a határmenti térségek fejlesztésére.

László Boglár szóvivő utalt arra is, hogy a jövő évi költségvetésben már előirányzott a nemzeti intézmények finanszírozása, ezeket a célokat a kisebbségi vezetők ismerik. Részükről viszont igényként merült fel a tanácskozáson, hogy az anyaország vállaljon hosszú távú szerződéses kötelezettséget a kiemelt fontosságú kisebbségi intézmények finanszírozására. Egyetértés mutatkozott a konzultáción abban, hogy a kedvezménytörvény módosítása révén váljon lehetővé a magyarigazolványok meghosszabbítása az eddig kötelezően előírt csere helyett.

A konzultációt követően Markó Béla, az RMDSZ elnöke lapunknak elmondta: hangsúlyosan foglalkoztak a határmenti gazdaságfejlesztési együttműködés kérdésével és azokkal a lehetőségekkel, amelyeket ezzel kapcsolatban az EU kínál. - Ez Romániának is nagyon fontos, e pénzeszközök hatékony felhasználása Románián belül például a Partiumnak nagy lehetőségeket jelent - mondta Markó és utalt rá: megegyezés született a tanácskozáson arról, hogy a Szülőföld Alapon belül lesz egy külön keret az úgynevezett kispályázatokra (ezeket a pénzeket korábban az Illyés Alapítvány juttatta el a különféle határon túli civil szervezeteknek).

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke lapunknak nyilatkozva tárgyszerűnek nevezte az eszmecserét. - Szorgalmaztam az Ipoly határfolyón egykor létezett hidak mielőbbi felújítását. Felhívtam a figyelmet arra is, hogy mielőbb rendezni kellene a Selye János Egyetem anyaországi anyagi támogatását - hangoztatta az MKP elnöke. Bugár kiemelte: a meghívott kisebbségi vezetők hangsúlyozták a konzultáción, hogy a határon túli magyar közösségek új támogatási rendszerében is meg kellene hagyni az Illyés Alapítvány működésében fontos szerepet betöltő alkuratóriumokat, vagyis a határon túli testületek javaslati jogát a támogatások odaítélése előtt.

l Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a találkozóról az MTI-nek azt mondta, úgy látja, hogy magyarigazolványok ügyében a kormány spórolni akar, nem akarja az igazolványokat újra kinyomtatni és kibocsátani. A politikus ugyanakkor üdvözölte az egyeztetést, mert szerinte eljött az ideje annak, hogy a magyar kormány a határon túli magyarokkal a kettős állampolgárságról szóló két évvel ezelőtti sikertelen népszavazást követően érdemi párbeszédet kezdjen. - Hogy a mostani érdemi volt-e, azt nem tudhatjuk, hiszen az egyeztetésre a parlamenti pártokat Gyurcsány Ferenc nem hívta meg - tette hozzá.

A kormányfõ és a határon túli vezetõk. Gyurcsány ígéretet tett arra: a támogatáspolitikai döntéseket évente egyezteti velük
A kormányfõ és a határon túli vezetõk. Gyurcsány ígéretet tett arra: a támogatáspolitikai döntéseket évente egyezteti velük
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.