Új, konkrétabb kulturális stratégia

Kulturális modernizációs programmal lepte meg tegnap Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kormányszóvivői tájékoztató közönségét.

A dokumentum, amelyet tegnapi ülésén elfogadott a kabinet, számos régebbi elemet foglal egybe a miniszter első hivatali idején készített kulturális stratégiából, továbbá néhányat Bozóki miniszter kezdeményezéseiből. Ezen túl azokat az új irányokat, célokat is tartalmazza, amelyeket Hiller ebben az évben meghirdetett. Új elem például az országos ösztöndíjleltár készítése - hogy a tehetséges fiatalok számára áttekinthetőbbé váljanak a lehetőségek.

Ide sorolható, hogy a külföldi országképépítésben központi szerepet szán a kulturális tárca vezetője a Balassi Intézetnek; hogy erőteljesen szorgalmazza az Európán kívüli kulturális kapcsolatokat, a Távol-Keleten például Kínával. Mint elhangzott, a kulturális modernizáció irányairól szóló dokumentumot vitára bocsátják. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre, hogy mi a mostani tervezet célja, hiszen ugyanez történt már a korábbi Hiller-dokumentummal és Bozóki miniszter stratégiai elképzeléseivel is, a miniszter kifejtette: a korábbi programok túlságosan elméleti jellegűek voltak, és hosszabb időszakra készültek, a bennük foglaltakat nem lehetett számon kérni. A mostani tervezet egy rövidebb távú kulturális politikáé, amelyben több a konkrétum.

Hiller egy másik kérdésre megerősítette, kérte román kollégáját, vesse latba tekintélyét, hogy helyre állhasson a rend a kolozsvári egyetemen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.